Hirdetés

Az elmúlt héten bejárta a magyar sajtót, hogy váratlanul lemondott a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke a szövetség elnökségi ülésén. Az energiaoldal.hu Dr. Balogh Lászlót a döntés okairól és a megújuló energiák magyarországi helyzetéről kérdezte.

Pontosan mi vezetett a lemondásához?

Ez egy sok éves folyamat vége. Másodszorra választott meg a tagság az első 4 éves ciklusom után, és mintegy hét éve folyamatosan próbálom segíteni a szakterület fejlődését.

Ahhoz képest, hogy mennyi idő, energia ráfordítás történt sokak részéről, milyen ígéretek hangzottak el 2009-2010 tájékán, sajnos a szakterület objektív helyzetéből adódóan nem látszódnak azok a pozitív nemzetgazdasági peremfeltételek, amelyek pedig a visegrádi ország csoport többi országaiban, de más országokban is érzékelhető fejlődést eredményeznek. Nekem úgy tűnik, ahol a hatalom és pénz található, ott a szükséges komplex szakmai intellektus valahogy évtizede nem akar összejönni nálunk. Ezt mutatják pl. az NCST és a METÁR előkészítésére 2009 -2010-2011 években fordított súlyos milliók, melyek elköltésével sajnos nem jöttek létre a szükséges színvonalú javaslatok annak idején és ez azóta is hiányzik – minden igyekezetünk és a mindenkori közigazgatás különböző szintjeihez eljuttatott megalapozott átfogó javaslataink ellenére is.

Több évtizedes hazai és nemzetközi szakmai és energetikai közigazgatási tapasztalataink alapján azt látom, hogy az energetikai szakterületet és benne a megújulók makro helyzetét is meghatározó gazdasági –jogi folyamatok kialakítása során figyelembe vett háttér szakmai alapjai a közigazgatásban és annak környezetében folyamatosan romlanak. A jól látható nemzetközi tendenciák ezzel szöges ellentétben állnak, így már eleve a szakmai folyamatok kialakítása során óriási hátrányból indulunk más ország csoportokhoz képest, ami meg is látszik Magyarország folyamatos visszafejlődésében. Ezt sajnos a mindenkori –mégoly jóindulatú és talán változtatni is kívánó – hatalmi tényezők nem nagyon érzékelik láthatóan pártsemlegesen. Emellett a Magyarországon lassan két évtizede helyenként diszfunkcionálisan működő közjogi körülmények közepette kevésbé átlátható és nem a szükséges szinteken jönnek létre a döntések itt is, továbbá a döntések egyre gyakrabban kénytelenek nélkülözni az ország felemelkedéséhez szükséges szakmai alapokat.

Vagy egyes esetben még a döntések meghozatalának felismerése is hiányzik. Egyébként pártoktól, kormányoktól jórészt független módon. Látván ennek következményeit és hatásait, egyre tehetetlenebbül szemléltem Országunk folyamatos, sajnos évtizedes romlásának ezen a szakterületen is megnyilvánuló okait és következményeit. Tekintsék afféle „Semmelweis” effektusnak, ha érti mire gondolok…
Tovább a teljes cikkhez >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Lemondott a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás