Hirdetés
(X)

Az évezred egyik legnagyobb, globális problémája a klímaváltozás, melyért a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok felelősek. A jelenség az ipari tevékenység hatására még inkább fokozódott. Az utóbbi két évtizedben Földünk átlaghőmérséklete hozzávetőleg 0,2°C-kal emelkedett.

Még ha az összes üvegházhatású gáz és aeroszol koncentrációja a 2000-ben mért szinten maradt volna, úgy is növekedett volna a hőmérséklet az utóbbi egy évtizedben, nagyságrendileg 0,1°C-kal. A hőmérséklet emelkedése a Földön nem csupán néhány ökorendszert veszélyeztet, hanem az egyre gyakoribb árvizekért, aszályokért, és az óceánok vízszintjének emelkedéséért is felelős. Ezek a környezeti hatások emberek millióinak az életét veszélyeztetik.

Milyen módon korlátozzuk a CO2 légkörbe kerülését?

A szén-dioxid kibocsátást sokféleképpen lehet korlátozni, például az energiatakarékossággal, a környezetbarát berendezések és technológiák kihasználásával, valamint alternatív energiaforrásokból nyert energia felhasználásával. A Tetra Paknak kimagasló eredményt sikerült elérnie 2005 és 2010 között, hiszen ez idő alatt világszinten 13%-kal csökkentette a működés során légkörbe jutó szén-dioxid kibocsátását, miközben a termelőkapacitását több mint 23%-kal növelte. Ez azt jelenti, hogy a CO2 kibocsátás több mint egyharmadával csökkent, az energiatakarékosságnak és a megújuló energia egyre nagyobb arányú felhasználásának köszönhetően. Ebben jelentős szerepe van a logisztikai megoldások optimalizálásának, aminek köszönhetően a szállítás során kibocsátott szén-dioxid mennyisége is jelentősen csökkent. A Tetra Pak célja most az, hogy 2020-ig a termelőkapacitás növelése mellett azonos szinten tartsa a károsanyag-kibocsátás szintjét. Ez évi 5%-os növekedés mellett 40%-os szén-dioxid kibocsátást jelent.

Takarékosabb gyártás és szállítás Budaörsön is

Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványt kapott a Tetra Pak Magyarország
A képre kattintva galéria nyílik.

 

A Tetra Pak budaörsi gyára folyamatos fejlesztésekkel és ellenőrzésekkel törekszik a gyártási tevékenysége környezeti hatásainak és az energiafelhasználásnak csökkentésére. A létesítmény eddig összesen 245 millió forintot fektetett berendezései korszerűsítésébe — energiatakarékos hűtő- és fűtőgépek, energiatakarékos izzók és szivattyúk, gázpolarizáló berendezés –, valamint zöld energia előállítására alkalmas berendezések – napkollektorok, napelemek – telepítésébe.

Ezekkel a beruházásokkal a vállalat évente 35 millió forintnyi, mintegy 6.500 GJ energiát takarít meg, ami összesen 80 családi ház éves energiafogyasztásának felel meg. A Tetra Pak csomagolóanyagok esetében mind az alapanyagul szolgáló papírt, mind a kész terméket tekercsekben szállítják. A szállító járművek raktérkihasználtságának folyamatos javítása eredményeként ma az üzem évente 360 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg, amivel egész Európában vezető helyen áll.

 

Közös ügy

A globális felmelegedés korunk mindenkit érintő problémája, amiért az üvegházhatású gázok túlzott légkörbe jutása a felelős. Ezért rendkívül fontos, hogy a vállalatok, melyek termékeit nap mint nap használjuk, mindent megtegyenek, hogy minimalizálják a környezetre gyakorolt káros hatásukat. Erre számos megoldás létezik, például az energiatakarékos működés a gyárakban, vagy a másodlagos nyersanyagok újrahasznosítása.

Ne feledjük, hogy mindannyian tehetünk azért, hogy kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe. Ne felejtsük lekapcsolni a lámpát magunk után, és az elektromos eszközöket se hagyjuk készenléti állapotban. Ezzel az aprónak tűnő odafigyeléssel és a régi beidegződések elhagyásával sokat tehetünk környezetünkért és egy élhetőbb, tisztább jövőért!

Kapcsolódó anyagok:

Szelektívbe az italos kartoncsomagolással!

Zöldít a Tetra Pak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás