Hirdetés

A tegnap – immár ötödik alkalommal – megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencia fókuszában a klímaváltozás hatásainak érzékelhető erősödése, kiváltó okai és közülük is a pazarló fogyasztás szerepe áll. Íme az összefoglaló.

 

 

 

 

 

fosszilis energiahordozók, globális felmelegedés, klímaváltozás

 

Teljesen le kell állnunk a fosszilis energiaforrásokkal

Az már nem kérdés, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza, már csak abban kell egyetértésre jutnunk, hogyan parancsolhatnák megálljt a felmelegedésnek. Egy biztos: azonnal lépnünk kell.
Az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Testületének (IPCC) szintézisjelentése néhány nappal ezelőtt jelent meg. „Ebből kiderült, hogy a jelenlegi éghajlatváltozás egyértelműen az emberi tevékenységből ered, ezt már az Egyesült Államoktól Kínáig elfogadják a szakemberek” – mondta Ürge-Vorsatz Diána, a CEU éghajlati csoportjának vezetője a Piac&Profit által rendezett V. Fenntarthatósági Csúcson. A szakember szerint azonban megvannak a módszerek arra, hogy megálljt parancsoljunk a klímaváltozásnak és egy fenntarthatóbb jövőt építsünk.

 

éghajlatváltozás, fenntarthatósági csúcs 2014, klímaváltozás, környezetterhelés, láng istván

 

Láng István: “Nem vitatkozni, cselekedni kell”

A klímaváltozás természetes biológiai folyamat, de az nem vitatható, hogy a modern korban tapasztalt légköri felmelegedés emberi okokra vezethető vissza, szögezte le Láng István akadémikus a Fenntarthatósági Csúcs konferencián

 

 

 
 

 

 

etikus üzlet, fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs 2014

Nyereséges etika

A cégvezetők még könnyen elbizonytalanodnak az etikus működés hallatán, pedig az egyáltalán nem áll ellentétben a nyereségességgel. Ugyanakkor ahhoz, hogy valós változás történjen fontos, hogy a profit ne írja felül a felelős üzleti gyakorlatot.

 

 

 

 

 

etikus üzlet, fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs, fenntarthatósági csúcs 2014

Egyszerű törvényekhez kell visszatérnünk

 

A természet törvényeit és az alapvető emberi értékeket nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha megpróbáljuk, annak olyan bukdácsolás a vége, mint ami most látszik a gazdaságban – hangzott el a Fenntarthatósági Csúcs kerekasztal beszélgetésén.

 

 

 

 

 

fenntarthatósági csúcs, hulladékkezelés, pazarlás

 

Csökkenthetjük a pazarlást?

Óriási mértékben zsákmányoljuk ki Földünk erőforrásait, miközben a megtermelt javak jelentős része a szemétben landol, a hulladékot pedig akkor sem hasznosítjuk újra, ha lehetne – hívták fel a figyelmet a szakemberek az V. Fenntarthatósági Csúcson

 

 

 

 

fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs 2014, üzleti etika

 

Az etikus működés megtérül!

 

A gazdaság és az etika kooperatív szimbiózisa a túlélésünk egyetlen esélye – mondta előadásában Garaczi Imre, a Pannon Egyetem docense. A gazdaság és etika modern világban működő kapcsolatát kell megtalálnunk hozzá.

 

 

 

 

fenntarthatósági csúcs 2014, juhász árpád, klímaváltozás

 

Juhász Árpád: felszínes korunk televíziózása

 

Az ország egyetlen tévés-geológusa rámutatott, a kereskedelmi televíziók alaptermészetüktől fogva képtelenek az azt megérdemlő terjedelemben és mélységben foglalkozni korunk ökológiai kihívásaival.

 

 

 

 

fenntarthatósági csúcs, klímaváltozás, lászló ervin, profit, üzleti etika

 

“Hálásnak kell lennünk a klímaváltozásnak”

 

László Ervin parazitához és rákos daganathoz hasonlította a társadalomtól és a bioszférától önmagát önkényesen leválasztó üzleti szektort. A túlélés feltétele az újra egységben való gondolkodás és cselekvés.

 

 

 

 

fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs, megújuló energiaforrások

 

3 millió munkahelyet teremthet a megújuló energia

2014. november 19. 14:27

A megújuló energia 2008-ig 1,2 millió, 2020-ig közel 3 millió új, uniós munkahelyet teremthet. Ehhez azonban fogyasztói szemléletváltásra, körkörös hulladékgazdálkodásra van szükség. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

 

 

 

etikus gazdaság, fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs 2014

 

Nem a kapitalizmus a gond, hanem a globalizáció

2014. november 19. 13:50

Nem a kapitalizmus fenntarthatatlan, hanem a globalizáció – mondta Kerekes Sándor a Fenntarthatósági Csúcson elhangzott előadásában. A kapitalizmus számára kezelhető üzleti eseté kell tenni a fenntarthatóságot is.

 

 

 

 

beruházás, energiahatékonyság, fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs, uniós források

 

Több mint négyszázmilliárd jut energetikai fejlesztésekre

2014. november 19. 13:36

Magyarország több mint 400 milliárd forintot kaphat az energiaszektor fejlesztésére, emellett 220 milliárd forint fejlesztési forrással bővülhet a hazai költségvetés. Ilyen hatással is lehetnek a globális klímapolitikai tárgyalások a magyar gazdaságra.

 

 

 

 

fenntarthatósági csúcs, globális felmelegedés, klímaváltozás

 

Visszafordíthatatlan a felmelegedés! Vagy mégsem?

 

50 százalékos azonnali kibocsátás-csökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek. Ez viszont szinte lehetetlen.

 

 

 

 

éghajlatváltozás, fenntarthatóság, fenntarthatósági csúcs

Arányosan kéne vállalnunk a felelősséget

 

Hiába történnek már lépések a működésünk megváltoztatására, egyik napról a másikra nem fog menni a dolog. A lényeg az lenne, hogy mindenki saját felelősségének mértékében vállaljon részt a folyamatban – mondta Faragó Tibor a Magyar Fenntarthatósági Csúcs konferencián.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás