Hirdetés

Akár napi 3 %-os fogyasztáscsökkentést eredményez az óratekerés. Az évente kétszeri óraátállítás során a villamos energiát a nyári időszakban takarítjuk meg, ugyanis március 27-én hajnali 2:00 órakor, az óránk előre állításával állunk vissza a normál időszámításra, és zárjuk le a téli időszámítást.

A nyári-téli időszámításra való átállásnak számos oka volt a történelem során, mint például az első olajválság, ahol több száz tonna kőolajnak megfelelő energiamegtakarításhoz járult hozzá az óraátállítás. Hazánk 1980-óta megszakítás nélkül alkalmazza az óraátállítási módszert. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján indul, a téli időszámítás október 30-án veszi ismét kezdetét.

A hazai villamosenergia-rendszer működtetéséért felelős MAVIR Zrt. évente átlagosan 6 milliárd forintra becsülte az óraátállítás révén megspórolt energia értékét. A költségeket tekintve ez 120 Megawattóra áram ára. Ekkora mennyiséget mintegy negyvenezer átlagos háztartás fogyasztana el éves szinten. Az óraátállítás bevezetése Magyarországon négy alkalommal is megtörtént, először 1916. április 30-án. Minden alkalommal gazdasági okok indokolták a döntést, akkoriban kevésbé voltak érdekeltek az energetikai kérdésekben, mindinkább a munka gazdasági termelésben való optimalizációját szolgálta: a megvilágítás hiányát kiküszöbölve növelhették a termelékenységet.
Később a nemzetközi utazási menetrendek egységes változásának igénye miatt volt szükség a harmonizációra. Napjainkban nagy szerepe van nyári időszámításra való átállásnak az irodaépületekbe kényszerült munkavállalóknak, ahol az áramfogyasztás negyedét a világítás teszi ki.

  Az óraátállítás miatt egy órával kevesebbet aludhatunk a húsvéti hétvégén.

Szervezetünk belső órájára az éjszaka és a nappal váltakozása van a legnagyobb hatással, ezért a tavaszi időszámításra való átállással felborulhat az alvás-ébrenlét ritmusa. A szervezet viszonylag rövid idő alatt alkalmazkodik a változáshoz, ám az ehhez szükséges idő – 3-14 nap – egyénenként változó. Fogyasztói részről összesen milliárdos nagyságrendű a megtakarítás mértéke (éves szinten) a villamosenergia-költségekből a nyári időszámítás alatt. A MAVIR által 1949-óta összegyűjtött elemzésekből kiderül, hogy energetikai szempontból a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraátállítást követően látványosan csökken az esti órák terhelése, a kevesebb energiafogyasztással nagyban csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.
Hogy ezért mekkora áldozat néhány nap kótyagosság, azt döntse el ki-ki maga-írta a chikansplanet.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás