Október 30-án vasárnap nyerünk egy óra alvást. Mikor lesz vége az óraátállításnak?

2022. október 29.

Hírek

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az órákat hivatalosan hajnali háromról két órára kell átállítania mindenkinek, akinek a telefonja és egyéb elektromos okoskütyüi még nem teszik meg maguktól. Egy órával többet fordíthatunk alvásra, hétfőtől viszont korábban fog sötétedni. Mikor szűnik meg az EU-ban az óraátállítás?

Újra itt van ez a fránya óraátállítás. Tényleg megéri?

2022. március 26.

Hírek

Március utolsó vasárnapján (azaz 27-én) elkezdődik a nyári időszámítás, 2-kor 3-ra kell állítani az órád. Majdnem mindenki rühelli, mégis velünk van még mindig. Megnézzük, honnan ered, és tényleg eredményez-e mérhető megtakarítást. Hozunk pár tanácsot is, melyekkel elviselhetőbbé tehetjük.

Az óraátállításon túl: így is spórolhatunk az energiával

2019. október 27.

Hírek

Idén október 27-én, vasárnap hajnalban állítottuk vissza óráinkat 3-ról 2-re, ezzel egy órával többet alhattunk és az átállításnak köszönhetően éves szinten egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő energiát spórolunk meg. A gyorsan növekvő adatmennyiségnek és az ezeket az információkat hasznosító intelligens rendszereknek köszönhetően azonban ennél jóval szélesebb a megtakarítási lehetőségek tárháza, és akár… Tovább »

Téli vagy nyári legyen az időszámítás?

2018. október 26.

Hírek

Miután döntés született az óra átállítás megszüntetéséről, a következő kérdés az, hogy téli vagy nyári időszámítást alkalmazzuk-e. A közvélemény a nyári időszámítás mellett áll, amelynek előnye, hogy nyáron még este 9-kor is világos van, hátránya pedig, hogy télen még reggel 9-kor is sötét van. Mi lehet az optimális megoldás?

Idő van. De mennyi?

2018. augusztus 31.

Hírek

A sötét téli reggeleken kívül csak nyernénk az állandó nyári időszámítással. A lehető leghamarabb az Európai Bizottság elé viszik a kérést, hogy szüntessék meg az évenként kétszeri óraátállítást – jelentette be Jean-Claude Juncker bizottsági elnök.

Az óra átállítás értelmetlensége

2018. február 25.

Hírek

Közeledik a tavaszi óraátállítás ideje. Évenként kétszer oda-vissza átállítgatjuk az óráinkat, állítólag azért, mert ezzel áramot lehet megtakarítani. Bár ezt az állítást még soha senki konkrét adatokkal alátámasztani nem tudta, kitartóan követjük ezt a módszert, figyelmen kívül hagyva annak ártalmas biológiai, pszichológiai, és gazdasági következményeit. Mennyi igazság lehet az áram megtakarításban, és melyek a lehetséges… Tovább »

Megvolt az óraátállítás?

2017. március 26.

Hírek

Az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kellett átállítani. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva napi 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. 20 óraállításból talán kijönne a vizes VB – igaz a költségek szinte naponta emelkednek..

Óra átállítások értelme

2016. október 31.

Hírek

Évtizedek óta minden évben két alkalommal átállítjuk az óráinkat, és ezzel állítólag egy tízezer lakosú kisváros egész éves áramfogyasztását takarítjuk meg. Ha ez igaz lenne, akkor a megtakarítás az ország egész éves áramfogyasztásának kb. 0,1 %-át tenné ki.

Az óra átállítás előnyei és hátrányai

2016. március 29.

Hírek

Sajtóhírek szerint az órák tavaszi átállításával annyi villamos energiát lehet megtakarítani, amennyi elegendő egy 30 ezres lakosú város éves áramellátásához. Egy másik sajtóhír szerint viszont a tavaszi óraátállítást követő egy-két hét során mintegy 10%-kal gyakoribb a szívinfarktus. Kérdés, mennyire megbízhatók ezek a hírek, és az is, hogy a várható gazdasági haszon kompenzálja-e ezt az egészségügyi… Tovább »

Hajnalban ismét óratekerés!

2016. március 26.

Hírek

Akár napi 3 %-os fogyasztáscsökkentést eredményez az óratekerés. Az évente kétszeri óraátállítás során a villamos energiát a nyári időszakban takarítjuk meg, ugyanis március 27-én hajnali 2:00 órakor, az óránk előre állításával állunk vissza a normál időszámításra, és zárjuk le a téli időszámítást.