Hirdetés

Rossz hír a kávéivóknak

Három ok miatt drágul elképesztő ütemben a kávé. A koffeinfüggőt az ág is húzza: megdőlt a kávé világpiaci árrekordja, és további drágulás várható.

Rezeg a léc az orbáni akkugyarmati politika alatt

Veszélyben az akkuiparra alapozott új magyar modell, súlyos jelentés érkezett. Európa és Magyarország éppen csak beinduló akkumulátor-ipara jelentős kihívásokkal néz szembe az elektromos autók értékesítésének globális lassulása miatt.

Mérgező fémek lehetnek a tamponokban

A káros anyagokkal szennyezett tamponok különösen veszélyesek, mivel közvetlenül érintkeznek olyan testterülettel, ahol könnyebb a felszívódás. Egy új kutatás szerint többféle tamponmárkában mérgező fémeket találtak, amelyek a nőket a potenciálisan halálos egészségügyi állapotok nagyobb kockázatának tehetik ki.

A francia kiskereskedelmi multik letarolján Afrikát

Néhány francia kiskereskedelmi lánc indíttatására Szenegálban az utóbbi években megállíthatatlanul terjednek a szuper- és hipermarketek. Míg a fogyasztók egy része elfogadja az új fogyasztói szokást, a kisboltok tulajdonosai összefogtak, és olyan intézkedéseket követelnek, amelyek védelmet nyújtanak nekik a veszedelmes konkurenciával szemben.

Ne a hidrogén legyen az új metán. A hidrogénszivárgás veszélyei

Miközben az Európai Unió önti az eurómilliárdokat a hidrogénipar felfuttatásába és a magyar Nemzeti Hidrogénstratégia is fontosnak tartja az energiahordozó hazai térnyerését és előállítását, a kicsi, szivárgásra erősen hajlamos molekula az éghajlatváltozás szempontjából hasonló veszélyeket rejt magában, mint a metán, ha gondatlanul járnak el vele.

Megviseli az emberi szervezetet már 3 napnyi űrbeli tartózkodás

Új aranykorát éli az űrkutatás, a magáncégek megjelenésével egyre többen jutnak fel ismét a világűrbe és mind bátrabban tervezik a kormányok a Holdra való visszatérést, illetve a Marsra való eljutást.  A nagy optimizmus közepette érdemes megvizsgálni, miként hat az űrbéli tartózkodás az emberi szervezetre. 

Napi 2000 gyerek halálát okozza a légszennyezettség

Az alultápláltság után világviszonylatban a kisgyerekkori halálozás második legnagyobb egészségügyi kockázati tényezőjévé vált a légszennyezettség. 2021-ben a légszennyezettség több mint 8 millió ember halálát okozta a bostoni székhelyű Egészségügyi Hatások Intézete nonprofit szervezet tanulmánya szerint.