Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázat

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2023. április 03. - 2023. július 09.

Helyszín: nemzetközi pályázat

Egy kihagyhatatlan fotópályázat madárrajongóknak! 2023. április 3. és 2023. július 9. között lehet nevezni a Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázatra. A hazai mellett külföldi madárfotósokat is megszólító pályázat kortól, szakmai felkészültségtől függetlenül bárki számára nyitott.

A Birdo Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek kizárólag a madarak a főszereplői. Miért éppen a madarak? Mert a jó képek megragadják az emberek figyelmét, elgondolkodtatnak, inspirálnak és cselekvésre ösztönöznek. A madárvilágot ismerő és óvó közösség a természet egésze iránt is érzékenyebbé válik. A Birdo kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogad el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni.

A pályázat kétfordulós, fotót csak a nevezési időszak alatt, 2023. április 3. és 2023. július 9. között lehet beküldeni, előzetes regisztráció után. Ezt követi a zsűri két körös értékelése. A nyilvános eredményhirdetés helyszíne és időpontja: Fővárosi Állat és Növénykert, 2023. november 4.

A madárfotósok 10 kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat sem fotós szakmai múlthoz, sem életkorhoz nem kötött. Az összesített győztes Az év madárfotósa címet és a fődíjat is hazaviheti. A 21 évesnél fiatalabb fotósok Az év ifjú madárfotósa címért és a vele járó fődíjért pályázhatnak. A zsűri Az év madárfotója fődíjat is odaítéli. A fődíjak mellett kilenc kategóriában első, második és harmadik díjat adnak ki, valamint két magasra értékelt fotót neveznek meg. A Dokumentum kategóriában csak első díjat osztanak ki, itt olyan fotósorozatokat várnak, amelyeknél az esztétikai értéken túl egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll a középpontban.

A díjak összértéke 2023-ban több, mint 2 MFt. Emellett a pályázat publikációs lehetőséget is biztosít a pályázóknak. A díjnyertes és magasra értékelt fotókat bemutatják a Birdo honlapján és közösségi médiafelületein, egy vándorkiállításon, valamint a Birdo fotóalbumban.

A kiírók fontosnak tartják, hogy a díjazottak méltó emléket őrizzenek a pályázatról. Ezért a Moholy-Nagy Egyetemen (MOME) végzett fiatal alkotókat kértek föl a Birdo Az év madárfotósa pályázat arculatának kialakítására, a minden fináléba jutott fotóért adott oklevél, valamint az első és fődíjasoknak szánt díjtárgy és a Veled tárgy megtervezésére. A fényképezőgép szíjára illeszthető Veled, és egyben a Birdo üzenete: legyen a résztvevők közös ügye sokakkal megszerettetni a madarakat szépségük, különlegességük bemutatásával, mert így növekedhet azok száma, akiknek szívügye lesz a madárvédelem.

A kiírás részletes feltételei magyar és angol nyelven a pályázat weboldalán olvashatóak: bird-o.hu

A fotókat szakmailag független zsűri értékeli, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós. Mellette fotósok, ornitológus és madárillusztrátor is tagja a testületnek. 2023-ban új taggal gazdagodott a Birdo zsűrije. Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi- és Állategészségügyi igazgatójának személye a pályázat madárvilág iránti elkötelezettségét tükrözi.

A Birdo Az év madárfotósa 2023 pályázat szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Fővárosi Állat- és Növénykert (Magyar Madármentők Alapítvány), a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

További információ:  Awad Abdel Halim Doris, S. Takács Zsuzsanna

info@bird-o.hu

A szervezőkről

A Birdo Az év madárfotósa pályázat három magánember kezdeményezése. A Birdo fotópályázattal szeretnék, hogy a természetvédelem fontosságának gondolata minél többekhez eljusson. Hisznek abban, hogy az, akinek lehetősége van akár csak fotókon megtapasztalni a természet szépségét, ha nem is lesz aktív környezetvédő, de biztosan nem fogja pusztítani a természeti értékeket.

Az ötletgazdák és egyben szervezők a környezetvédelem oldalának különböző területein aktívak. Awad Abdel Halim Doris korábban környezetpolitikai programokkal, ökocímkével, erdészeti támogatásokkal foglalkozott, jelenleg a klímavédelmi erőfeszítésekhez kapcsolódó illegális faanyag kereskedelem felszámolásában vesz részt. Czeglédi Andor az egyik jelentős hazai, környezetvédelem mellett elkötelezett vállalat operatív vezetője. S. Takács Zsuzsanna kommunikációs szakemberként dolgozott több környezetvédelmi ügyért, hosszú évekig egy környezetvédelmi blog szerzője volt, van tapasztalata fotópályázat szervezésében is.

A szakmai partnerekről

  1. január 6-án 200 taggal alakult meg a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely az eltelt évtizedek alatt Közép-Kelet-Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé vált. Napjainkban 10.000 tag, több ezer önkéntes segíti az MME tevékenységét, amely az elmúlt közel 50 évben jelentősen hozzájárult a hazai természetvédelem megerősödéséhez is. Az egyesület célja egyebek mellett a természeti értékek és a természetvédelem célkitűzéseinek megismerése, népszerűsítése, a természetvédelem támogatói körének növelése, szemléletformálás, természetvédelmi kutatások, és védelmi programok szervezése, megvalósítása, érdekérvényesítés hazai és nemzetközi szinten, részvétel a nemzetközi természetvédelmi szervezetek munkájában.

A Magyar Madármentők Alapítvány 2009-es fennállása óta közel 30.000 állatot fogadott be és kezelt. A Fővárosi Állat- és Növénykert 157 éves szakmai háttere, az ápolók és állatorvosok páratlan szakmai tudása folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy a sérült madarak és kisemlősök gyógyultan kerülhessenek vissza a természetbe, vagy ha ez már nem lehetséges, az Állatkert Vadállatmentő Központjában vagy a Margitszigeti Kisállatkertben folytathassák életüket egészséges utódoknak életet adva az alapítvány jóvoltából.

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet (SZVTE) 21 olyan, elsősorban Komárom-Esztergom vármegyében élő magánszemély hozta létre, akik fontosnak tartják a helyi természeti értékek megőrzését és a biológiai sokféleség fenntartását. Az egyesület munkája során segíti a települési önkormányzatok természetvédelmi tevékenységét, erősíti a környezettudatos szemlélet kialakulását és elterjedését. Konkrét, és jól szervezett akciókkal egyrészt ténylegesen megvalósuló, adatokkal alátámasztott, jelentőséggel bíró természetvédelmi munkát valósít meg. Ezen munkák során különös gondot fordít arra, hogy akcióiról az embereket tájékoztassa, lehetőség szerint a programokba be is vonja. Számos madár- és élőhelymentő munkájuk mellett egyik nagyszabású programjuk a 2001 óta évente megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalom.

A Természetfotó Magazin (TFM) célja bemutatni elsősorban Európa természeti szépségeit, természetfotósait, fotós helyszíneit, de nem zárkóznak el a többi földrész csodálatos és felejthetetlen élményeitől sem. A magazin közöl írásokat az állatvilágról és tájakról, de beszámol a technikai újdonságokról érdekességekről is. Elsőként a világon elindítottak egy asztro-fényképezéssel foglalkozó rovatot, mely a csillagok és galaxisok fényképezésének egyedülálló, misztikus világába vezeti be az olvasókat. A magazin munkatársai a világ minden táján állandóan a terepen vannak, hogy képekben megragadják a természet világát, így mutatják be minél több természetfotósnak és minden érdeklődőnek a megismerhetetlennek tűnő természet szépségét és egyben sérülékenységét – ez a magazin egyik fő küldetése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás