Március újra a Barlangok Hónapja a Bükkben is

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2018. március 03. - 2018. március 31.

Helyszín: Bükki Nemzeti park

A magyarországi Nemzeti Parkok idén márciusban is szeretnék hazánk látogatható barlangjait jobban megismertetni a föld alatti túrák iránt érdeklődőkkel. A „Barlangoljunk!” kampány célja hazánk különleges barlangjainak bemutatása, népszerűsítése. A hónap során az érintett nemzeti park igazgatóságok különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat.

A Bükki Nemzeti Park területén több mint ezer barlang található, amelyek közül azonban a legtöbb csak szakképzett barlangász túravezetővel látogatható. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság március folyamán mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világítótestekkel és korlátokkal ellátott barlangjai, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangjai megismerésére is különleges lehetőségeket biztosít.

A programsorozat alkalmából a lillafüredi Szent István-barlangot és Anna-barlangot március 5 és 11-e között mindenki kedvezményes árú jeggyel látogathatja, ezen felül pedig az Igazgatóság különleges barlangtúrákat hirdet, az alábbiak szerint:

Március 3, szombat, 10:00 – 12.00 Esztáz-kői barlangtúra gyalog és kerékpárral
Az Esztáz-kői-barlang a Felsőtárkány melletti Gyetra-völgyben található. Megközelítése lehetséges kerékpárral (amely kölcsönözhető a BNPI felsőtárkányi látogatóközpontjában), de gyalogosan is. Sisakot és fejlámpát a túravezető biztosít.

Március 10, szombat, 10:00 – 14.00 Ősrégészet a kiépítetlen Kő-lyukban
A hatalmas teremmel és egy ettől kisebb, de annál látványosabb cseppköves teremmel rendelkező barlang a Bükk Kis-fennsíkján, a Csókás-réti leágazás közelében található. Bejárása során izgalmas ősrégészeti leletekkel, a barlangi élővilág nyomaival és cseppkövekkel is találkozunk. Sisakot, lámpát a túravezető biztosít. Gumicsizma és váltóruha, esetleg overál ajánlott.

Március 17, szombat, 10:00 – 16.00 Extrém overálos barlangtúra a Létrási-víznyelőbarlangban
A Bükk-fennsík igen látványos, fokozottan védett és lezárt cseppkőbarlangjának látogatását főleg kaland- és bizonyítani vágyó fiataloknak, valamint sportos felnőtteknek ajánljuk. Egyes szakaszok leküzdése barlangi tapasztalatok nélkül nagy lelkierőt és megfelelő fizikai felkészülést követel meg. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít.

Március 18, vasárnap, 10:00 – 14.00 Extrém overálos barlangtúra a Bolhási-víznyelőbarlangban
A Bükk-fennsíkon lévő barlang bejáratán befolyó víz minden esetben nedves élményt nyújt. A függőleges aknákon való közlekedést beépített létrák teszik lehetővé. A kúszós-mászós útvonal miatt ezt a túrát inkább barlangjárásban tapasztaltabb személyeknek ajánljuk. Sisakot, fejlámpát, overált a túravezető biztosít.

Március 24, szombat, 9:00 – 12.00 Geológia és ősrégészet a Hór-völgyben Túra Cserépfalu környékén, a Bükkalja geológiai értékei mentén, természetvédelmi szakvezetéssel.

Útvonala: Hór-völgyi Látogatópark – Suba-lyuk „ősemberbarlang” – Mész-hegy – Ördögtorony kaptárkő – Hór-völgyi Látogatópark

Március 31, szombat, 10:00 – 15.00 Ősrégészeti túra a Bükkben
Ősrégészeti szakvezetés, amely a Lillafüred-környéki ősemberbarlangokat fűzi fel egy igazán látványos és érdekes útvonalra: Szeleta-barlang, Büdös-pest, Kecske-lyuk, Felső-forrási-barlang, Lilla –barlang.

Bővebb információ:  valamint Kozma Attila ökoturisztikai referens – +36 30 884 92 69

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás