A rovat kizárólagos támogatója

Bajai Országos Közforgalmú Kikötő zöld termináljának megnyitója

Dátum: 2011. május 18.

Helyszín: Bajai Országos Közforgalmú Kikötő

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötő zöld termináljának és a WANDA-projekt hajókon keletkező hulladékok kezelését célzó kísérleti alkalmazásának ünnepélyes megnyitója.

Tisztelettel meghívom a Bajai Országos Közforgalmú Kikötő zöld termináljának és a WANDA-projekt hajókon keletkező hulladékok kezelését célzó kísérleti alkalmazásának ünnepélyes megnyitójára.

Időpont: 2011. május 18., szerda, 10:30
Helyszín: Bajai Országos Közforgalmú Kikötő (6500 Baja, Szentjánosi utca 12.)

Köszöntőt mond: Zsigó Róbert (polgármester, Baja)

Ünnepi beszédet mond:
Láng István Ágoston (főosztályvezető, VM)
Kovács György (vezető főtanácsos, NFM)
Tombor Sándor (ügyvezető igazgató, KTI Nonprofit Kft.)

BAJAI OKK – ZÖLD TERMINÁL: A Bajai Országos Közforgalmú Kikötő területén hazai (NFM) forrásból 2010 végére megépült a hajókon keletkező veszélyes (olajos, zsíros) és egyéb hulladékok fogadására és előkezelésére alkalmas zöld terminál parti létesítménye, és 2011 tavaszára elkészült a vízoldali rész (ponton) is. A bajai zöld terminál az első, kifejezetten a hajóhulladékok kezelését célzó létesítmény a magyarországi Dunaszakaszon, s az első zöld terminál a Dunán. A hajók az olajos fenékvíz, a szennyvíz és más hulladékok leadása mellett itt vizet, áramot vehetnek fel, a jövőbeli fejlesztések után pedig üzemanyagot is vételezhetnek. A zöld terminál üzembe helyezésére – próbaüzemet követően – a WANDA-projekt keretében kerül sor.

Az Európai Unió Délkelet-európai Nemzetek Közötti Együttműködési (SEE) Programja támogatásával zajló WANDA-projekt célja a dunai hajókon keletkező hulladékok kezelésének fejlesztése, tág értelemben a Duna és környezetének szennyezés elleni védelme. A projekt hét országot képviselő kilenc partnerszervezetének egyike a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI), és hazánkat képviseli a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Egyesület (RSOE) is. A külső tanácsadásban nemzetközi szinten a Duna Bizottság és a Duna Védelme Nemzetközi Bizottság, Magyarországról pedig többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium működik közre. A KTI feladatai közül kiemelkedik a nemzetközi és nemzeti dunai hulladékkezelési koncepciók kidolgozását magában foglaló munkacsomag vezetése, valamint a WANDA céljaival összhangban tervezett kísérleti alkalmazások bevezetése a Duna magyarországi szakaszán, mindenekelőtt a Bajai OKK-ban létrehozott zöld terminálban.

Tisztelettel:
Baja, 2011. május 6.
Nagy László
Ügyvezető
Bajai OKK Kft.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás