Sienai magatartási útmutató turistáknak

2023. augusztus 7.

Hírek

Utcán ne szemeteljünk, ne a műemlékek tetején fogyasszuk el uzsonnánkat, ne focizzunk a középkori utcákon – többek között ezek a figyelmeztetések szerepelnek abban az olasz és angol nyelvű prospektusban, amely a Sienába látogatókra vonatkozó magatartási szabályokat tartalmazza.

Megnyílt a második országos azbesztmentesítési pályázat

2023. július 14.

Hírek

A kormány támogatja a lakosság körében képződött, hulladékká vált azbeszt tartalmú építőanyag ártalmatlanítását. A  Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos azbesztmentesítési pályázatára 2023 július 14-étől lehet jelentkezni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A szemét fészeképítés mestermadarai

2023. július 12.

Hírek

A média jellemzően a hulladék negatív hatásaira fókuszál, a kutatók azonban ezúttal arra voltak kíváncsiak, miként alkalmazkodnak a madarak a szeméthez. Azt igyekeztek felmérni, hogy az emberektől származó anyagok milyen szerepet játszanak a fészkek sikerességében, illetve hogy milyen fajok használják a szemeteket.

Bútordilemma: környezetbarát vagy sem?

2023. január 2.

Hírek

Az otthonunk berendezése ijesztő feladat lehet, különösen akkor, amikor a piacon végtelenül sokféle bútor van. Sokakhoz hasonlóan Ön is a nagy dobozos áruházakhoz folyamodhat, amelyek megkönnyítik a trendi bútorok megrendelését a legolcsóbbnak tűnő lehetőségekkel. De a gyors divathoz hasonlóan a tömeggyártott bútorok valósága is komoly környezeti, erkölcsi és egészségügyi következményekkel jár, amelyeket nehéz figyelmen kívül… Tovább »

Újabb korlátozás jön a hulladékban előforduló vegyi anyagok csökkentésére az EU-ban

2022. október 26.

Hírek

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok hulladékokban való jelenlétére vonatkozó határértékek csökkentéséről – tájékoztatott az uniós tanács. A rendelet célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.

Szuperférgekkel bontanák le a műanyagot ausztrál kutatók

2022. június 12.

Hírek

A Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a műanyagot kedvelő Zophobas morio, a szuperférgekként is emlegetett gyászbogárlárvák az emésztőrendszerükben meglévő enzimeknek köszönhetően akár úgy is életben tudnak maradnak, hogy pusztán az egyik legelterjedtebb műanyaggal, a polisztirollal táplálkoznak.

Csúcson a hulladékok energetikai hasznosítása Budapesten

2022. február 19.

Hírek

40 éves fennállásának eddigi legnagyobb volumenű távhőtermelését, közel egymillió gigajoule (GJ) hőenergia előállítását érte el tavaly a Budapesti Közművek tulajdonában lévő Fővárosi Hulladékhasznosító Mű.

Évi 2,5 milliárd tonna élelmiszer végzi a szemétben

2021. július 25.

Hírek

Egy új globális jelentés szerint évente 2,5 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a mezőgazdaságban, körülbelül 1,2 milliárd tonnával több, mint a korábban becsült 1,3 milliárd tonna. Az összes megtermelt élelmiszer körülbelül 40 százaléka megy kárba a korábban becsült 33 százalékkal szemben.

Korlátoznák az ingatlanon tárolható hulladék mennyiségét

2021. május 30.

Hírek

A víziközmű-szolgáltatás önkormányzati kézből államiba adásának lehetősége érdekében fogadott el változtatásokat a parlament törvényalkotási bizottsága az energetikai és közszolgáltatást érintő törvénycsomagon. A változtatás korlátozza azt a hulladékmennyiséget, amelyet egy magánszemély a saját telkén tárolhat.