Hirdetés

Borcsa, a megvesztegethetetlen, Pötyi, a táskázó és Iciri, a madzagrágcsáló – így mutatta be augusztusi látogatásunkkor dr. Vígh Zsófia a bőszénfai szarvasfarm bemutató kertjének három lakóját. A szelíd állatok a gyerekek kedvencei, egészen közel engedik magukhoz a látogatókat, hagyják magukat simogatni, sőt, készek a táskát is kikutatni valami finomság után.

Legalábbis Pötyi, a gímtehén, aki a zacskózörgést hallva azonnal a vendégek nyomába ered. Borcsa nem fogad el semmit, őt az érdeklődés vezeti a látogatókhoz. Iciri, a fiatal dámtehén pedig mindenféle zsinórra, cipőfűzőre rámozdul, szívesen rágcsálja, húzgálja a vendégek táskáját, ruházatát.
Ők szelíd, cumisüvegből nevelt állatok, akiket jószándékú emberek vittek be a farmra, mert árvának hitték őket, vagy mert rossz helyre fektette őket az anyjuk. Például főút mellé, vagy olyan kukorica táblába, amit éppen permetezni készültek. Ilyenkor nem lehet őket egyszerűen biztonságosabb helyre áttenni, mert ha az anyjuk megérzi rajtuk az ember szagát, nem szoptatja többé őket. Ezeket az állatokat befogadja a farm, és fölneveli őket. Mivel emberhez szoktak, az ő közreműködésükkel ismerkedhetnek meg a látogatók közelről a különböző szarvas fajokkal, engedik magukat megfogni, megsimogatni, amivel hamar kiérdemlik a közönség kedvence címet a bemutató kertben.

Állatsimogatás Bőszénfán Állatsimogatás Bőszénfán

Rajtuk kívül még közel 100 szarvasféle él a parkban, amely a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum Vadgazdálkodási Tájközpontjához tartozik. Itt a Magyarországon fellelhető nagyvad fajokkal ismerkedhetnek meg a látogatók: vaddisznókkal, gímszarvasokkal, dámszarvasokkal, muflonokkal és őzekkel. Merthogy a vaddisznókkal is közelebbi kapcsolatba lehet kerülni. Iván és családja ugyan egy kerítésen belülről, de barátságosan figyelik a látogatókat, jutalomként a kísérőnk némi kenyeret dob nekik.

Az 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek élőhelyet nyújtó farm 1400 hektáron terül el a zselici lankákon, ebből kb. 1000 hektár a vadászterület, a többi tenyészterület, főként legelő, a bemutató kert 3-4 hektár.
A farmot egy Festetics-majorság helyén 26 éve hozták létre zárttéri vadtenyésztés céljából, mára az itteni vadtenyészet Közép-Európa egyik legnagyobb állománya. A tájközpont fontos feladata kezdettől fogva az oktatási, kutatási tevékenység, terepgyakorlatok lebonyolítása, de foglalkoznak vadásztatással, tenyészállat értékesítéssel, emellett van vadfeldolgozó üzemük és vadhús boltjuk is. A látogató turizmus néhány éve indult be.

Állatsimogatás Bőszénfán Állatsimogatás Bőszénfán

A bemutató kert mellett egy 150 éves, hajdan majorsági magtárként szolgáló műemlék épületben agancs gyűjtemény várja az érdeklődőket. A főként hullott agancsokból álló többszáz darabos kiállításon az őzbakok, a gímszarvasok ágasbogas, a dámszarvasok lapátos és a muflonok csavart agancsai sokféle változatban láthatók. A szarvasfélék közül csak a bikák növesztenek agancsot, kivéve a rénszarvast, ahol a tehén is növeszt egy kis agancsot. A trófeák mellett szarvakat is fölfedezhetünk. Egyes darabok kézbe is vehetők, hogy érezhető legyen a különbség a fiatal barkás agancs és a kifejlett példány, vagy éppen a szarv és a csontos agancs között.

A bemutató kert és a gyűjtemény vezetéssel látogatható, jó időben hétvégente 10-kor és 14 órakor indul a túra.
Bővebb információ: www.szarvasfarm.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás