Hirdetés
Forrás: hirado.hu

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet Oscar Elton Sette hajója múlt hónapban mintegy 50 tonna tengeri szemetet gyűjtött be a Papahanaumokuakea védett területen 1996 óta tartó missziója során, melynek célja Hawaii partjai mentén a sekély vízi korallzátonyok környezetének megtisztítása.

„Meglepett bennünket, hogy annyi év szemétgyűjtés és több mint 700 tonna törmelék után még mindig ilyen sok halászfelszerelést szedünk fel a zátonyokról és a partvonal mentén – mondja Kyle Koyanagi, a misszió vezető kutatója. – A hajó maximális kapacitással működött, és már nem is maradt több helyünk a szemétnek."

A NOAA 1996 óta minden évben elindítja szemétszedő hajóit. A július 14-én véget ért misszió keretében 17 kutató tisztította meg a part menti vizeket, valamint a Kure-, Midway-, Pearl-, Hermes-atoll, illetve a Lisianski- és Laysan-sziget partvidékét. Ezek mind a Hawaii-szigetek északi részén találhatóak.

A tengeri szemét mintegy fele elnyűtt halászfelszerelésből és műanyagból áll, melyek a Midway-atollról kerültek ki. Bár a kutatók vizsgálódtak, nem találtak rá bizonyítékot, hogy a törmelék a 2011-es japán cunami pusztításából származhat. Ugyanis néhány ilyen törmelék felbukkant Észak-Amerika nyugati partjainál, többek között egy tengeri élőlényekkel borított, óriási lebegő dokk.

A tengeri hulladékok – mint például a kihajított hálók – csapdába ejthetik a teknősöket, fókákat és más állatokat. „A szemét mindennapos probléma, különösen itt, a Csendes-óceánon” – mondja Carey Morishige, a NOAA tengeri szemétgyűjtó programjának regionális koordinátora.

Az óceánból begyűjtött hulladékot üzemanyagként alkalmazzák majd elektromosság előállítására. Hawaii ‘Halászhálókból energia’ programja jegyében eltávolítják a fémeket a szétszakadt hálókból, és felszabdalják őket az égetéshez. A tűzből származó gőzzel pedig egy energiatermelő turbinát hajtanak meg.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás