A rovat kizárólagos támogatója

A BirdLife Partnerség már régen felismerte, hogy a madarak védelme kedvező hatással van a biológiai változatosság más területeire és azokra az emberi közösségekre is, amelyek a fontos madár-élőhelyek (IBA) által biztosított termékekre és ökológiai szolgáltatásokra támaszkodnak.

A világ első nemzetközi természetvédelmi szervezeteként a BirdLife élen járt abban is, hogy a természetvédelemmel kapcsolatos céljai elérésében túllépjen a nemzeti, politikai és kulturális határokon.  2013-ban a BirdLife partnerei Sierra Leone-ban (CSSL) és Libériában (SCNL) – az RSPB és a VBN (a BirdLife nagy-britanniai és holland partnerei) – támogatásával folytatta a nyugat-afrikai Felső-Guinea erdőségből még fennmaradt utolsó jelentős terület védelmét. A javaslatokban szereplő határokon átívelő békepark (Transboundary Peace Park) azáltal, hogy összevonták a libériai Gola National Park-ot a Sierra Leone-ban fekvő Gola Rainforest National Park-kal, s így további folyosók nyíltak az erdőkben, végső soron több mint 2 000 négyzetkilométer erdő védelmét teszi lehetővé.

A határ két oldalán az erdőkben élő közösségek profitálnak az új munkalehetőségekből és a biztonságosabb megélhetésből, s tevékenyen részt vesznek a park körül kerítésében és védelmében. A BirdLife Partnerség munkájának köszönhetően 80 közösségi csoport jött létre, amelyek a biztonságosabb és fenntarthatóbb megélhetésért dolgoznak, illetve azért, hogy véget vessenek az orvvadászatnak, vagy az erdők kivágásán és felégetésén alapuló gazdálkodásnak. 40, nőkből álló csoport pedig mikrohiteleket nyújt élelmiszerek és háztartási cikkek előállításával foglalkozó vállalkozásoknak.

A BirdLife német partnerszervezete (NABU) már a 90-es évek óta foglalkozik a kirgizisztáni hópárduc védelmével. 2013 szeptemberében a Tien-san hegységben hópárducot rögzített a NABU által kihelyezett 18 kamera csapda egyike. A felvételt közvetlenül azt megelőzően hozták nyilvánosságra, hogy a Kirgiz Köztársaságban, Biskekben összegyűltek a hópárducnaknak élőhelyet biztosító 12 állam képviselői a globális hópárduc-védelmi fórumon (Global Snow Leopard Conservation Forum). A Fórumon nemzetközi megállapodások, akciótervek születtek, gondoskodtak a hópárduc védelmének finanszírozásáról is – a kezdeményezés és a szervezés szintén jórészt a NABU-nak köszönhető.

2013-ban az ukrán madárvédelmi társaság (USPB, a BirdLife ukrán partnere) a „sztyepp biológiai változatossága” elnevezésű programja keretében 10 kritikusan veszélyeztetett tatárantilopot (szajga, Saiga tatarica) és öt kulánt (vadszamarat) telepített vissza a Charivna Gavan nemzeti természetvédelmi parkba. Ezek a nagy patások legeléssel és a magvak szétszórásával járulnak majd hozzá a sztyepp élőhelyének helyreállításához.

 kb. 50.000 szajga élhet mégkb. 50.000 szajga élhet még

A Nature Kenya, az etióp WildLife and Natural History Society, valamint a BirdLife South Africa – valamennyien a BirdLife partnerszervezetei – 2013-ban fejeztek be egy projektet, amelynek a helyi közösségek megélhetésének a javítása volt a célja olyan módon, hogy a biológiai változatosság és a természeti források használatát fenntarthatóvá teszik. A projekt hat térségre összpontosított: a Yala ingoványra, a Dakatcha erdőségre (Kenya), az Abijata Shala és Berga mocsár (Etiópia) és a Wakkerstroom és Chrissiesmeer körzetekre ( Dél-Afrika). Ezek a területek olyan globális értelemben fenyegetett madárfajok védelme szempontjából fontosak, mint a Clarke-féle szövőmadár (Ploceus golandi) és a fehérszárnyú bolyhosfarkú madár (Sarothrura ayresi). A projekt végére helyreállt a vegetáció, a fa és a papirusz felhasználása fenntarthatóbbá vált. A projekt – a megélhetésre és a biológiai változatosságra gyakorolt kedvező hatásai mellett – hozzájárult a nemzeti szintű és nemzetközi politika alakításához is.

ködhálós madárfogás a Földközi-tenger afrikai partjainálködhálós madárfogás a Földközi-tenger afrikai partjainál

A BirdLife Living on the Edge programja szintén hozzájárul annak a felfogásnak a megváltoztatásához, hogy a Partnerség csak a madarakkal törődik. A programot a VBN (a BirdLife holland partnere) vezeti és a Szaharától délre fekvő afrikai Szahel övezetben együttműködik a BirdLife partnerekkel, a közösségi szervezetekkel, helyi természetvédelmi szervezetekkel és más ügynökségekkel és intézményekkel az élőhelyek romlásának mérséklésében. Létrejötte óta a projekt számos, a megélhetéssel kapcsolatos kezdeményezéssel élt 9 különböző helyszínen Burkina Faso, Mauritánia és Nigéria területén. Az egyik legutóbbi eredmény az, hogy Burkina Faso-ban két fontos madár-élőhely környékén új fúrt kutakból nyerhetnek biztonságos, egészséges vizet a helyi közösségek.

A Vietnam középső részén, az erdős természetvédelmi területek közötti ütköző zónákban élő közösségek 2013-ban egy olyan BirdLife projektből profitáltak, amely az értékes rattan ültetése, betakarítása és értékesítése révén biztosítja megélhetésüket, cserébe azért, hogy megvédik és kezelik az erdőség kijelölt területeit. A közösségek és a hatóságok is lelkesen támogatták a projektet, s a BirdLife és a Viet Nature most forrásokat keres arra, hogy a vállalkozást máshol is megismételhessék.

A libanoni természetvédelmi társaság (SPNL, a BirdLife libanoni partnere) nemzetközi elismerésben részesült az ország déli részén található Qolieleh tengeri térségben folytatott Hima (arab: érintetlen terület) projektjéért. Az ENSZ letelepedési programja keretében a legjobb gyakorlatért járó dubai nemzetközi díjat (Dubai International Award for Best Practices) olyan projekteknek ítélik oda, amelyek javítják az lakott környezetet. A Qolieleh Hima projekt a partvidék, a madarak és a tengeri élet más területeinek védelme mellett úgy is segíti a helyi embereket, hogy megtanítja nekik a fenntartható halászatot és a természeti erőforrásokra épülő más megélhetési formákat, valamint támogatja az ökoturizmust. Az SPNL 2004 óta dolgozik annak a hagyományos Hima védett terület rendszernek a felélesztésén, amely felismeri a természetes területek megóvásában és a természeti erőforrások hasznosításában a közösségek részvételének a fontosságát. A Hima megközelítést a helyi kormányzóságok közreműködésével ma már más fontos madár-élőhelyek megóvására is használják a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A BirdLife Partnerség munkája túlmutat a madarakon, segíti a természetet és az embereket, túlmutat a mán, hogy a jövőt befolyásolhassa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás