Hirdetés

Beperelte a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalt a világ legnagyobb független környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace, mivel a hatóság véleményük szerint nem veszi figyelembe a Rétyre tervezett fűrészüzem környezetre gyakorolt káros hatását.

A Greenpeace közleményben mutatott rá: az osztrák Holzindustrie Schweighofer cég által 69,5 hektárra épített üzem évi 848 ezer köbméter fát dolgoz majd fel, vagyis évente egymillió kivágott fát.  „Ellenvetéseink ellenére a környezetvédelmi hivatal úgy döntött, környezeti hatásvizsgálat és közmeghallgatás nélkül is megvalósítható a beruházás, ami törvényellenesnek minősül” – áll a Greenpeace Románia közleményében.

Laurenţiu Ciocârlan, a szervezet kampánykoordinátora szerint nincs rendben, hogy a környezet védelméért felelős romániai hatóságok figyelmen kívül hagyták a befektetés méretét, az egymillió fa kivágása által okozott láncszerű következményeket, a hatalmas mennyiségű fa feldolgozás során használt kémiai anyagokat és a keletkező hulladékot, a környező természetvédelmi területekre gyakorolt negatív hatást, kiadták az építkezési engedélyt, és a kivitelezés már meg is kezdődött.

Mint ismeretes, a Greenpeace korábban követelte a Rétyre tervezett fűrészüzem engedélyeztetése során a környezeti hatásvizsgálatot és közmeghallgatást, majd a Kovászna megyei környezetvédelmi igazgatóság vezetőjének elbocsátását. A környezetvédelmi minisztérium az elmúlt év végén a Greenpeace bejelentése alapján kivizsgálást rendelt el a megyei környezetvédelmi hivatalban a rétyi fűrészüzem kapcsán.

A kronika.ro szerint Korodi Attila miniszter a múlt hónapban azt mondta, az ellenőrző csoport írt egy előzetes jelentést, de arról szakmai vita zajlik a szaktárca engedélyeztetési osztályán. A rétyi üzem miatt a Bankwatch România és a Neuer Weg egyesületek is perelnek, a bukaresti bíróságon a Kovászna Megyei Tanács és a Holzindustrie Schweighofer cég ellen nyújtottak be keresetet, kérve a tavaly decemberben kibocsátott építkezési engedély felfüggesztését, mert szerintük az engedélyeztetés során nem tartották be a vonatkozó jogszabályokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás