A rovat kizárólagos támogatója

Minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély pályázhat az Otthon Melege Programra. A nyertesek akár új hűtőjük árának felét is megkapják az államtól. Korábban úgy volt, hogy csak nagycsaládosok és nyugdíjasok pályázhatnak, ezt terjesztették ki most lényegében mindenkire. Viszont nem árt sietni, mert kb. 22.000 pályázónak lesz elég a keretösszeg.

Október 27-től meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra. A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés sajtótájékoztatóján új pályázati tanácsadó oldalt mutatott be, valamint a gyártók által rászoruló családok számára felajánlott 20 darab új, energiahatékony hűtőszekrényt átadták a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az „Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást, ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2014. november 30-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon. 

A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére került meghirdetésre, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, és minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély számára lehetővé teszi a programban való részvételt.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek számára, hogy összesen 627,1 millió forint állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket. (A CECED szerint ez kb. 22.000 pályázatra elegendő)  A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50%-a, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 Ft, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 35.000 Ft. A háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján . A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek , valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját . A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.

A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja. – mondta Huczka István, a CECED Magyarország igazgatója. Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője mutatta be azt az új honlapot (www.csereprogram.hu), amelyen bárki, regisztráció nélkül, hozzájuthat a pályázáshoz szükséges összes információhoz. Itt kipróbálható az energiakalkulátor, amely kiszámítja, hogy a cserével mekkora energiamegtakarítás érhető el. Még a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat is megtalálja, aki esetleg még gondolkodik a pályázáson, továbbá a hűtéssel kapcsolatos praktikus tudnivalók, tanácsok is olvashatóak a honlapon.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai nagyszabású adományozási akciót jelentettek be. Olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni. A felajánlott 20 darab korszerű hűtő- illetve fagyasztó készüléket az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családok számára. Az adományt átvevő Lehel László elnök-igazgató kiemelte, hogy az energiatakarékos készülékek különösen nagy segítséget jelentenek azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak, akiknek minden megtakarított forint számít, a Segélyszervezet ezért is helyez nagy hangsúlyt a takarékosságra való nevelésre intézményeiben. A „házhoz érkező segítség” átadásánál egy négy gyermekes család otthonában a sajtó képviselői is jelen lehettek.  KÉPGALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL >>>
 


 Csak nehogy úgy járjon, mint a lefagyott fűtéspályázat

Lefagyott fűtéspályázat

A nagy érdeklődés miatt már az első napon összeomlottak a budapesti és Pest megyei lakossági fűtéskorszerűsítési pályázatokat befogadó szerverek, ezért a beadás most szünetel, a jelentkezőket hat nap múlva újra várják – szűrhető le a kiírás hivatalos internetoldalain rövid ideig feltűnt közlemény alapján.

Az Otthon Melege Program Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) Alprogram pályázatra a várakozásokat felülmúló érdeklődésből adódóan informatikai túlterheltség jelentkezett – volt 22-én olvasható a Budapesten és Pest megyében aznap 0 órától megnyílt első lakossági energiatámogatási forduló portálján.

A beadás jelenleg szünetel – közölték.  A probléma megoldásán kollégáik megfeszített erőkkel dolgoznak, elhárítását követően a beadás ismételten lehetségessé válik – írták. A beadásokkal kapcsolatos információkat a hibaelhárítást követően megjelentetik, minimum 12 órával előre jelezve, hogy a pályázatok benyújtása mikortól válik lehetségessé – zárul a rövid közlemény.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás