A rovat kizárólagos támogatója

Afrika élővilágát katasztrófa fenyegeti, mivel jelenleg az élővilág majd harmada, a fajok 27 százaléka szerepel „kihalással veszélyeztetett” besorolással az IUCN Vörös Könyvében. Az afrikai helyzet megmentése érdekében Európában is komoly lépésre szánták el magukat.

A felsorolt 5000 állat és növényfajt a kihalás fenyegeti, mivel a fekete kontinensen sajnos az orvvadászat, a védett fajok illegális kereskedelme, a szabályozás hiányossága és a kormányok gyengesége épp úgy óriási gondot okoz, mint a klímaváltozás, vagy épp a hatalmas természeti területek felszántása, amely lehetetlenné teszi több ezer állat és növényfaj biztonságos fennmaradását. Az élettereket csökkentik a szokatlan szárazság miatti bozóttüzek és erdőtüzek is.

Az afrikai helyzet megmentése érdekében Európában is komoly lépésre szánták el magukat. Az Európai Bizottság épp dolgozik azon a stratégián, amely Európa szerepét határozná meg az afrikai vadvilág megmentésében. Brüsszel egyrészt a fekete kontinensen előidézett krízist próbálja valamelyest felmérni és kezelni és ennek érdekében egy szakmai konferenciát hívott össze. A megbeszélésre Európából és Afrikából 150-nél is többen érkeztek, egyrészt kormányzati és államközi szakemberek, másrészt NGO-k munkatársai.

Az Európai Bizottság becslései szerint körülbelül 6 milliárd euróra lenne szükség, hogy a legtöbb érintett afrikai térség megfelelő védelem alá kerülhessen az elkövetkező 10 évben. Ez az összeg nemcsak az élőhelyek védelmét szolgálná, hanem több millió afrikai lakóhelyének megőrzését és megélhetését is.
elefánt mészárlás Kamerunbanelefánt mészárlás Kamerunba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stratégia egyelőre csak a szárazföldi élővilágra összpontosít, de már jelezték, hogy égető szükség van a tengeri élővilág és a belső folyók, tavak megmentésére irányuló intézkedésekre is. A konferencián az IUCN szinte összes afrikai programvezetője részt vett. Jean-Christophe Vié, a fajmegőrzési program helyettes vezetője beszédében kitért arra, hogy nagyon fontos még szorosabb és jobb kapcsolatot kialakítani az érintett országok kormányaival, valamint a helyi vezetőkkel, lakókkal és a civil szférával és közös érdek, hogy az élővilág védelmében létrehozott beruházásokat folyamatosan nyomon kövessék. Az IUCN kiemelten fontosnak tartja, hogy a májusra- júniusra tervezett végleges stratégia előkészítésében részt vehessen és figyelemmel követhesse, hogy Brüsszel a szándéknak megfelelően valóban segíthessen az afrikai krízis gyors megoldásában.

Itt talál bővebb információt angol nyelven.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás