Hirdetés

A súlyos aszály miatt vízkorlátozást rendelt el tegnap Kalifornia kormányzója. Az állam történetében még nem volt példa hasonló intézkedésre.

A településeknek 25 százalékkal kell csökkenteniük a vízfelhasználásukat. A Jerry Brown kormányzó által elrendelt korlátozás a lakosságra, a vállalatokra, a farmerekre és más fogyasztókra egyaránt kiterjed. Az egyetemi városoknak, golfpályáknak, temetőknek és más parkos területeknek jelentősen korlátozniuk kell a fogyasztást.  Az önkormányzatoknak 465 hektáron a gyepet szárazságtűrő tereprendezéssel kell felváltaniuk, és kedvezményes programokat kell indítaniuk annak érdekében, hogy a fogyasztók a sok vizet fogyasztó berendezéseiket takarékosokkal váltsák fel. A központi sávelosztók öntözése tilos.

Brown szerint a történelmi szárazság példátlan lépéseket követel meg. A kormányzó azt követően döntött így, hogy a márciusi mérésekből kiderült: a Sierra Nevada hegység egyre fogyatkozó hótakarója mindössze 19 százaléka az évszak történelmi átlagának. A hegyekben lévő hó mennyisége jelentősen alatta marad az 1977-ben és 2014-ben mért 25 százalékos negatív rekordnak– írja az MTI.

Kalifornia: az Almadan víztározó medrében egy autóroncs bukkant felKalifornia: az Almadan víztározó medrében egy autóroncs bukkant fel

Brown már januárban is szükségállapotot rendelt el a szárazság miatt, amit több kutató a klímaváltozással hoz összefüggésbe. Az aszály az élővilágot is érinti; a mocsaras területek, ahol rengeteg költöző madár él, a korábbi állapot töredékére zsugorodott.

Korábban írtunk arról, hogy minden idők egyik legszárazabb időjárása sújtja a kaliforniai kertvárosokat is, ahol a vízkorlátozás miatt sárgul a pázsit. Ennek vetne véget a fodrászból lett vállalkozó, aki egyszerűen zöldre festi a gyepet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás