Hirdetés

Borkai Zsolt győri polgármester a tiltakozások hatására úgy döntött, hogy az önkormányzat mégsem épít kajak-kenu pályát a Püspökerdőben.

Ezt a politikus közölte a Kisalfölddel. Mint ismert, Győr az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája lesz 2017 nyarán. Az eseményen több sportágban rendeznek küzdelmeket, köztük magyar kérésre az itthon rendkívül sikeres kajak-kenuban is. Emiatt jelentette be a győri önkormányzat, hogy olyan pályát épít, amely alkalmas nemzetközi versenyek lebonyolítására.

Győr egy tavalyi rendezésiterv-módosítással a beruházás helyszínét eredetileg a Holt-Rábca térségében jelölte ki, a tavasszal bejelentett új tervekben azonban már a Püspökerdő szerepelt. Ehhez több mint 30 hektáron kellene kivágni fákat, igaz, közölték azt is: a terület egy részét aztán parkosítanák, mintegy 20 hektáron pedig vízfelületet alakítanának ki.

Az elképzelés ellen a győri Reflex Környezetvédő Egyesület rögtön felemelte a hangját, mondván: a Püspökerdő az önkormányzat több dokumentumában védendő értékként, a város tüdejeként szerepel. A civil szervezet szerint mivel az erdő a városmaghoz képest az uralkodó szél irányába esik, így élénkebb északnyugati szél esetén a belvárosba tiszta levegő érkezik. Nyilvános Facebook-csoportot is létrehoztak Mentsük meg Győr tüdejét néven, amelynek csaknem 1600 tagja van. A pártok közül a Lehet Más a Politika tiltakozott.

Mindez okafogyottá vált – derült ki Borkai Zsolt polgármester szavaiból, aki a Kisalföld kérdésére elmondta: úgy döntött, hogy mégsem épül kajak-kenu pálya a Püspök-erdőben. „A tiltakozók hangja mindig erősebb, s akik nem ellenezték az elképzelést, azok nem szólaltak meg. Úgy éreztem, nem állt mögém senki ebben az ügyben, s ezt a harcot egyedül nem vagyok hajlandó megvívni. Abban ugyanakkor biztos vagyok, a beruházás öt-tíz éven belül a győriek döntő részének tetszett volna" – hangsúlyozta a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztét is betöltő politikus.

Borkai Zsolt hozzátette: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon ettől még lesznek kajak-kenu versenyek, de nem a klasszikus ötkarikás számok – mert azokhoz állóvíz kell és felevezőcsatorna is szükséges –, hanem például váltóversenyek. A városvezető arról is beszélt, hogy jelenleg egy másik elképzelést vizsgálnak, amellyel a kajakosok edzéslehetőségeit szeretnék javítani. Erről későbbre ígért részleteket. Emellett az önkormányzat – részben a MOB támogatásából – fejleszteni kívánja a vízisport-telepet azért, hogy az megfeleljen a XXI. századi elvárásoknak.

Kapcsolódó anyagok:

Győrben a sport miatt irtanák az erdőt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás