A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Újranyitotta az Aldebrő-Detk térségében lévő keleti bányáját a Mátrai Erőmű Zrt. A területről a következő évtizedekben több százmillió tonna lignitet tervez kitermelni a társaság.

A cég évente mintegy 8,5-9 millió tonna lignitet termel a Mátra lábánál, illetve a bükkábrányi bányájában.  Bernhardt Lüschper, a társaság igazgatóságának elnöke a helyszínen tartott ünnepi köszöntőjében kijelentette: a keleti bánya előtt még legalább 40-45 évnyi termelés áll.

A keleti bánya művelését 2004 óta szüneteltetik. Újranyitásáig mintegy 2,5 milliárd forintot fordított az előkészítő munkákra a cég. Derekas Barnabás elnökhelyettes elmondta: az újranyitás érdekében áthelyezték a területen átfolyó Tarnóca-patak egy szakaszát, építettek négy hidat és két mezőgazdasági átjárót, kiépítették a villamosvezeték-hálózatot, továbbá megépült egy tíz kilométeres szállítószalag-rendszer is.

A meddő lefejtése után 2018-ban kezdik meg a lignit kitermelését, majd 2-3 év után fokozatosan a bányászatuk súlypontja erre a területre tevődik át a Halmajugra-Detk-Ludas-Karácsond térségében lévő déli bányából.  Reményeink szerint ez a bánya hosszú ideig tudja majd szolgálni a magyar gazdaságot, és hazai alapanyagra támaszkodva, jó áron, megbízhatóan villamos energiát tudunk termelni a Mátra lábánál – mondta. A Mátrai Erőmű Zrt. 74 százalékban a német RWE Power AG., illetve az EnBW csoport tulajdonában van, 26 százalékot pedig a Magyar Villamos Művek Zrt. birtokol. 

A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező erőmű Magyarország legnagyobb lignittüzelésű erőműve és az energiaszektor második legnagyobb áramtermelő üzeme, amely a teljes magyar éves villamosenergia-felhasználás 15 százalékát állítja elő. A mintegy 2100 embert alkalmazó társaság nettó árbevétele 101,5 milliárd forint, adózott eredménye pedig 8,9 milliárd forint volt 2014-ben, míg 2013-ban 95,6 milliárd forint nettó árbevételt, és 10,5 milliárd forint nyereséget könyveltek el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás