A rovat kizárólagos támogatója

A valósággal köszönőviszonyban sincs az a fakataszter, amely alapján a beruházóknak a zöldfelület veszteségeit kellene felmérni a hatalmas múzeumok építése miatt. A tisztességes nyilvántartás hiánya az egész építkezés szakmai megalapozatlanságára és a Liget Budapest Projekt szószólóinak hiteltelenségére mutat rá. A Városliget Zrt. kiegészítteti a fakatasztert, és ehhez várja bárki véleményét.

Civil szervezetek segítségével szúrópróbaszerűen ellenőriztük a Liget Budapest Projekt által készíttetett, a liget fáit nyilvántartó térképet és listát, és hamar kiderült, hogy a valóság teljesen más képet mutat, mint az összeírás.

Hiába győzködik a projektfelelősök a fővárosiakat arról, hogy a múzeumi negyed építésével a Városliget zöldfelülete nőni fog, ha a hibáktól hemzsegő fakataszter bebizonyította, valójában nincsenek is tisztában azzal, milyen értékeket semmisíthet meg az építkezés. A néhány éves facsemeték, a mélygarázst fedő gyeptégla nem pótolhatja azokat az idős, hatalmas lombkoronájú, értékes fafajtákat, amelyek a gyatra felmérés miatt áldozatul eshetnek a presztizs beruházásnak.

Amellett, hogy értelmetlen beépíteni a Városligetet, úgy tűnik, a beruházásért felelősök még egy tisztességes fakataszter összeállítására sem képesek. Követeljük, hogy addig állítsanak le minden építkezést célzó előkészületet, amíg nem készül egy új, a valóságot tükröző, a civilekkel és a Zuglói Önkormányzattal együttműködésben készült nyilvántartás. Így nem hallgathatnák el, milyen értékeket tesznek tönkre a hatalmas múzeumok felépítése miatt – közölte ma Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere.
 


A Városliget Zrt. közleménye a városligeti fakataszterrel kapcsolatban Szabó Rebeka felvetése kapcsán:  Kiegészítik a Városliget fakataszterét.

A Városliget kezelőjének, a Városliget Zrt.-nek megbízásából 2014-ben, a Liget Budapest Projekt keretében a Főkert elkészítette a Városliget teljes körű fakataszterét, amelyhez hasonló léptékű felmérés a Liget történetében korábban még nem készült. A Városliget Zrt. a Liget növényállományának legjobb ismerőjét, az azt évtizedek óta gondozó Főkertet bízta meg a kataszter elkészítésével. Ennek keretében mindösszesen 6358 db fa felmérése készült el. A kataszter közzétételét követően több civil és szakmai szervezet jelezte, hogy a felmérés hiányos, mert abból néhány fa – a teljes faállomány néhány tized százaléka – vélhetően kimaradt.  A Városliget Zrt. ezért arra kérte a Főkertet, hogy vizsgálja felül a fakatasztert, és ha abban tényleg hiányosságok mutatkoznak, akkor pótolja azokat. A Városliget Zrt. megköszönve az eddigi jelzéseket, arra kér minden magánszemélyt és szervezetet, hogy amennyiben további hiányosságokat vélne felfedezni a felmérésben, akkor jelezzék azokat a Főkertnek, így arra kéri Szabó Rebeka alpolgármestert is, hogy észrevételeit – ha azt még nem tette meg – jutassa el a felmérés készítőjének.
Természetesen a Városliget Zrt. is nyitott az észrevételekre, így ezeket továbbítani fogja a Főkertnek, hogy minden elemében naprakész és hiánytalan fakatasztere legyen a Városligetnek. 

Köszönettel, Városliget Zrt.
1068 Budapest, Dózsa György út 84/a 
 


Kész. 2019-ig Orbánék beépítik a Városligetet

Kész. 2019-ig Orbánék beépítik a Városligetet

Elfogadta a kormány a városligeti múzeumnegyed végleges koncepcióját. Ugyan nem lesz építészeti múzeum és fotómúzeum, mégis bővült a projekt, pár kultikus helyszíntől azonban biztosan búcsút inthetünk. Baán László miniszteri biztos megerősítette, hogy változtak ugyan a tervek, de beépítik a Városligetet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás