Hirdetés
Forrás: index.hu

Ha a jelenlegi ütemben folytatódik tovább az erdőirtás az Amazonas-medencében, a 15 ezer ismert fafaj fele tűnhet el rövid időn belül. Annyi lehet az igazi kakaónak?

A Föld legváltozatosabb élőhelyeként számon tartott esőerdőt már évtizedek óta irtják, az 1950-es évek óta 12 százalékát pusztitották el favágók, bányászok és farmerek, de eddig nem volt olyan kutatás, ami egyes fafajok populációiról szólt volna.

A Guardianban ismertetett tanulmány azt állítja, az amazóniai fafajok 57 százaléka veszélyeztetett, a kihalás szélére került. A tudósok nem túl optimisták, azt mondják, ha most abbahagynák a további pusztítást, akkor is a fajok harmada lenne veszélyeztetett. Élelmezés szempontjából fontos fajok is kihalhatnak.

A tudósok szerint 2050-re a vad paradió populációjának 63 százaléka tűnhet el, az acai pálma még ennél is nagyobb, 72 százalékos veszteséggel számolhat, de a vadon termő kakaófák fele is odaveszhet az index szerint.
 

Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

Tanulnunk kellene Amazónia őslakosaitól. De mit?

Csupán az elmúlt évszázadokban hódította vissza a vadon az amazóniai esőerdőket, amelynek térséget tudósok szerint az európai hódítók megjelenése előtt sűrűn lakott volt és az ott élők hasznosították az erdőket, földeket, háziasították a növényeket.

Népes civilizáció művelte az amazóniai esőerdők térségét

Az Amazonas-medence ad otthont a világ legnagyobb, nagyjából 6,7 millió négyzetkilométernyi területet borító esőerdejének, amelynek területén összesen kilenc ország osztozik. Itt található a világ állatfajainak egytizede, valamint a Föld összes madárfajának egyötöde is. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás