Hirdetés
Forrás: Infocracy

December 14-én az MTA Könyvtárában és Információs Központjában ifj. Zlinszky János és Lányi András értékelte a párizsi klímacsúcs eredményeit. Az Infocracy csapatának jóvoltából most nálunk is megtekinthetők a rendezvényről készült videók.

Párizs után, karácsony előtt

Az eddigi klíma-megállapodásokhoz képest idén decemberben komoly elköteleződés történt – a legcsendesebb forradalom, amit Párizs valaha látott. Ám a történelem nem az alapján fog megítélni bennünket, amiben megegyezünk, hanem az alapján, amit véghez viszünk.

Mik a kilátásaink a párizsi klímacsúcs után? Mi változott? Miért ígéretes a megállapodás? Milyen kritikát lehet megfogalmazni? Miért lesz nehéz végrehajtani? Miben bízhatunk mégis?

És mi köze mindennek a karácsonyhoz?

A december 14-i alkalom első előadója: ifj. Zlinszky János (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, a Regionális Környezetvédelmi Központ vezető munkatársa). Az előadás felvétele itt tekinthető meg:
 

 

Egy ökológiai rendszerváltozás szükségessége

A mostani klímamegállapodást a hatalmi tényezők attól függően fogják végrehajtani, hogy az érdekeltek – az emberek szerte a világon – képesek-e rábírni a saját döntéshozóikat erre.

A felismerés, hogy közel az ökológiai összeomlás, az ún. fejlett világban alaposan elterjedt az utóbbi néhány évtizedben. A baj csak az, hogy egy szellemi fordulat a maga tempójában 3 emberöltő alatt zajlik le – most pedig egyszerűen nincs ennyi időnk.

Ezt a paradoxont érdemi politikai akarat nélkül lehetetlen feloldani. Ahhoz, hogy legyen politikai akarat, három feltételnek kellene teljesülni – ezek a jelenlegi keretek között sem a diktatúrákban, sem az ún. tömegdemokráciákban nem teljesülnek.

A december 14-i esemény második előadója Lányi András (ELTE TÁTK Humánökológia Szak, ny.egyetemi docens) volt.
Itt tekinthető meg az előadásról készült videó:
 

 

A rendezvényen Bajomi Bálint természetfotóit is megtekinthették a látogatók:

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás