Hirdetés

Nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő, PET palackos ásványvizek, és klórtartalmú tisztítószer. Többek között ezek is szerepelnek abban a 150 oldalas a környezetvédelmi intézkedéscsomagban, mellyel a német város vezetése példát akar mutatni.

A klímaváltozás elleni küzdelmet komolyan vevő városvezetés részletekbe menően leírta, hol és milyen formában kívánnak a jövőben változtatni, és úgy vélik, környezetvédelmi ajánlásukkal a helyi vállalkozások és a lakosság is egyre tudatosabb lesz- írta az origó.  Az önkormányzat 315 gépkocsival rendelkező gépparkjának jelenleg 24 százaléka elektromos autó, de 2020-ig az arányt 50 százalékra tornázzák fel. Emellett az újrahasznosított papír használatát is növelni fogják az irodákban, bár most is jelentős mennyiségben ilyen papírokkal dolgoznak. Évente mintegy 52 millió liter vizet spórolnak azáltal, hogy 66%-ban Blaue Engel minősítésű „újrapapírt”használnak, ami 415 ezer ember éves ivóvíz szükségletének felel meg. Továbbá a megújuló energia szektorban rejlő lehetőségeket is jobban kihasználnák, szeretnének a jövőben minél több zöld energiaforrást is az önkormányzati fenntartású épületeknél.

A tudatos vásárlók menthetik meg a Földet

A példamutatással az önkormányzati ökolábnyom csökkentés mellett nem titkolt céljuk, hogy mind a Hanza-városban székelő vállalkozásokat, mind pedig a lakosságot a klímabarát szemléletmód felé tereljék, és hasonló cselekvésre ösztönözzék őket. A tudatos vásárlók számát is szeretnék növelni, olyan vásárlóerőben látják a klíma védelmét, amely direkt azokat a termékeket részesíti előnyben, amelyek életciklusát ismerve környezetbarátnak mondhatók.

A környezetbarát személettel tehetünk a környezet védelméért. Ezzel támogatjuk az energiatakarékosságot, az energiahatékonyságot, illetve csökkenhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A környezetbarát termékek sokszor hosszabb életűek és kevesebb energiát igényel előállításuk és használatuk, mint a hagyományos termékek.” – érvelt Jens Kerstan képviselő és környezetvédelmi tanácsos.

A határozat tiltólistára tette azokat a termékeket, amelyek bizonyítottan nagy környezeti terhelést rónak a Földre, és amelyek árusítást és vásárlását nem támogatják. Ezek közé tartozik az alumíniumból készült kávé kapszulák, az egyszer használatos, silány minőségű esernyők, a PET palackos ásványvizek és a klórtartalmú tisztítószerek, de a magas károsanyag-tartalmú falfestékeket sem tolerálják.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás