Hirdetés

Félretájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a génmódosított szervezetek (GMO) kapcsán az Egyesült Államokban tett látogatásáról adott nyilatkozatában. Erről a látogatásáról készült, a Magyar Nemzet birtokába került jelentés tanúskodik. A miniszter Magyarország alaptörvénybe is foglalt GMO-mentessége ellenére efféle vetőmagokat kért tanulmányozás céljából. A minisztérium cáfol.

A tejpiaci válságról, az európai– amerikai szabad kereskedelmi tárgyalásokról, és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban” a Magyar Távirati Iroda (MTI) 2016. április 12-én kiadott, washingtoni keltezésű híre szerint. A hírügynökség beszámol róla, hogy a magyar tárcavezető az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael T. Scuse-zal folytatott megbeszéléseket. – Magyarország elkötelezetten GMO-mentes – szögezte le Fazekas Sándor az MTI-nek adott nyilatkozatában. Hozzátette: az amerikai miniszterhelyettes nyitott volt a magyar álláspontot illetően.

Felengedik a GMO-sorompót?

Ez az a hazugság, amivel a magyar miniszter tárgyalópartnerét is kínos helyzetbe hozta. A találkozóról készített, a Magyar Nemzet birtokába került emlékeztetőből ugyanis ennek éppen az ellenkezője derül ki. Konkrétan az, hogy az amerikaiak – egyáltalán nem váratlanul – továbbra is ütik a vasat a GMO kapcsán, mostanában éppen a fent említett szabad kereskedelmi megállapodásra, a transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségre (TTIP) hivatkozva. A magyar miniszter pedig lazán belement az „alkuba”, már ami a TTIP sikerének egyik zálogaként az EU és így Magyarország GMO-sorompója felengedésének esetleges lehetőséget illeti. Volt persze Fazekas Sándornak ehhez egy segítője is: az a Szemerkényi Réka, aki Orbán Viktor állítólagos bizalmasa, nem mellesleg éppen Magyarország washingtoni nagykövete.

Mindenesetre különös, hogy Fazekas kifelé nyitott a kormány által idehaza amerikai szemétnek „beállított” GMO-ra, miközben Lázár János a tegnapi kormányinfón arról beszélt, hogy a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy „Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét”. (A miniszter szerint a magyarországi agrártermelés akkor tudna boldogulni, ha a feldolgozóipar magyar kézben lenne, és a magyar feldolgozók szempontjai érvényesülnének a kiskereskedelemben.) Ezek után joggal merül fel a kérdés: szemét és szemét közt is van különbség, vagy csak a pénz számít?

A magas szintű magyar–amerikai megbeszélés jelentése szerint a miniszter 2016. április 11-én folytatott hivatalos megbeszélést Michael T. Scuse szövetségi miniszterhelyettessel. Amerikai részről jelen voltak még: Bob Spitzer, a külföldi egyezmények és tudományos ügyek főtanácsosa a Külföldi Mezőgazdasági Szolgálattól (FAS), Phil Karsting hivatali munkatárs és Shannon Skorski asszisztens, szintén a FAS-tól. Magyar részről Fazekas Sándoron és Péter István mezőgazdasági attasén kívül jelen volt még: a már szintén említett Szemerkényi Réka és Belánszky-Demkó Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi és Kárpát-medencei kapcsolatok főosztályának vezetője.
 

Az amerikaiak mindent bevetnek

Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy Magyarország GMO-mentes, és ez az alaptörvényben is le van fektetve, így a lehetőségeket a GMO-termesztésen kívül látjuk. Scuse azzal érvelt, hogy több európai tanulmány szerint is ártalmatlan a GMO, a Magyarországra kerülő szója 90 százaléka is GMO, és ezt etetjük a haszonállatokkal. A magyar miniszter erre azt mondta: a magyar termelők és fogyasztók tartózkodók a GM-növényekkel és élelmiszerekkel szemben, ez Európára is jellemző. Magyarországra évente mintegy 700 ezer tonna importszója érkezik, ezt valóban feletetjük az állatokkal, de a GM-növények termesztése tilos. Az amerikai miniszterhelyettes erre tudományos érvek megfontolását vetette fel, hiszen 2050-re a világ lakossága 9,7 milliárd fő lesz, az édesvízkészletek fogyóban, kevesebb a megművelhető terület, tehát szükség van stressztűrő növényekre, és a növényvédő szerek felhasználását csökkenteni kell – a fogyasztókat pedig tanítani a „tudatos élelmiszer-fogyasztásra”. Mindezek alapját a tudományos eredmények kell hogy képezzék – mondta. „Scuse úr… őszintén kifejezte, hogy a GMO-témában meg kell egyezni…” Erre Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete a következőt jegyezte meg: „A GMO-val kapcsolatban kutatásokra van szükség, ehhez idő kell, de ez mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség…”

Michael T. Scuse kifejtette: az Egyesült Államok fontosnak tartja a GMO-termesztést, és szeretné megkötni a (TTIP) megállapodást.
„Egyetértettem, ezt mi is szeretnénk, ezért kértem amerikai GMO-vetőmagmintákat tanulmányozás céljából…jeleztem, hogy kutatóink be fogják adni igényeiket, később jelezzük, hogy mire van szükségünk” – mondta Fazekas Sándor a jelentés szerint, melynek tartalma és az idézett, MTI-nek adott miniszteri nyilatkozat elég messze van egymástól.

A cikkre ma reflektált az  FM közleményben, íme:

A földművelésügyi miniszter következetes a GMO-mentesség mellett

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyesült államokbeli tárgyalásai során is következetesen kiállt Magyarország GMO- mentességéért. A Magyar Nemzet 2016. június 17-i számában megjelent „GMO-val kísérletezne hazánk” c. cikkében a szerző egy „kiszivárgott jelentés” –re hivatkozva hamis vádakkal illeti a miniszter elkötelezettségét a GMO-mentesség témájában. A szerző ismeretlen forrásból származó értesülései homlokegyenest ellentétesek azzal az állásponttal, amelyet hazánk ebben a kérdésben konzekvensen képvisel GMO-mentes politikánk fenntartására vonatkozóan.

A Földművelésügyi Minisztérium ezentúl is, mint ahogy eddig is, hangsúlyozza, hogy a GMO-k engedélyezési rendszerét érintően nem támogat semmiféle változtatást. Ennek értelmében a tárcavezető az amerikai tárgyalások során éppen annak adott hangot, hogy Magyarország számára a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése megkérdőjelezhetetlen prioritás a jövőre nézve is.
FM sajtóközlemény.

A TÉNYEK MAKACS DOLGOK.

Fazekas Sándor zárt ajtók mögött egyezkedett amerikai kollégájával a GMO-ról. „Mind politikai, mind üzleti szempontból jelentős lehetőség" – mondta a magyar nagykövet. A reflektor.hu megjelentette a dokumentumot >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás