Hirdetés

Visszafordíthatatlan gazdasági és társadalmi hatásokkal jár, ha olyan érzékeny ökoszisztémákban építenek óriás vízerőművet, mint a Tapajos folyó. A brazil kormány jelenleg ezt tervezi. Kiemelt beszállítóként szerepel a Siemens, mely a tervezett erőmű turbináit állítaná elő. A Greenpeace aktivistái ezért a világ minden táján igyekeznek nyomást gyakorolni a Siemensre, hogy ne vállaljon szerepet a vállalkozásban.

A Tapajós folyóra tervezett gát megépítése rengeteg növény- és állatfaj kihalásához vezetne, miközben felforgatná a hagyományos életmódot folytató közösségek életét is.

A projekt egyben pusztító katasztrófát jelentene a térség biológiai sokszínűsége szempontjából is. A folyó és a benne élő fajok dinamikájának megváltoztatásával nem csak több ezer növény- és állatfaj létét, de a saját jövőnket is veszélybe sodorjuk.

gp0stpzj7.jpg

Bár mindezzel a brazil kormány is tisztában van, mégis, mind a kormány, mind az érintett nagyvállalatok ragaszkodnak a projekt lebonyolításához. Kiemelt beszállítóként szerepel a Siemens, mely a tervezett erőmű turbináit állítaná elő. A Greenpeace aktivistái ezért a világ minden táján igyekeznek nyomást gyakorolni a Siemens vállalatra, hogy ne vállaljon szerepet a vállalkozásban.

tapajos_video_kep.png

A brazil kormány összesen 43 létesítményt kíván az Amazonas vízgyűjtő medencéjébe telepíteni. Mind között a legnagyobb São Luiz do Tapajós hidroelektromos erőmű. A projektre kiírt tenderbe bekapcsolódó vállalatok egy csoportja környezeti hatástanulmányt nyújtott be, amely a tervezett gát által érintett területen több mint 3600 állat- és növényfajt azonosított. Egy független kutatók által készített vizsgálat azonban feltárta, hogy a leírt fajokra gyakorolt hatásokat a tervezés során nem vették figyelembe, és a hatásvizsgálat során azonosított új állatfajokat – köztük kétéltűeket, madarakat és majmokat – meg sem említették az anyagban.

gp0stpocw.jpg

Az Amazonas térségében rengeteg ártéri élőhely található: folyópartok, szigetek, sziklás folyófenék és elöntött ártéri erdők, amelyek a helyi ökoszisztémákban egyedi és pótolhatatlan szereppel bírnak. Halak, más fajok és számos gazdasági szempontból is értékes élőlény neveli utódait ezeken a sajátos élőhelyeken, amivel erőforrásokat biztosítanak az állati és emberi populációk számára. Ha azonban megépül a gát, ezek az életterek el fognak tűnni, ami óriási csapást jelent a biológiai sokszínűség számára.

gp0stpob0.jpg

A hatások azonban nem korlátozódnak a duzzasztómű területére. A természetes ciklusokban kiáradó és visszahúzódó folyó mintázatainak megtörése a tervezett erőmű fölött és alatt is tartósan megváltoztatja az életviszonyokat; a hatás ráadásul nem korlátozódik a vízerőmű közvetlen környezetére, és akár több száz kilométerre is kiterjedhet.

gp0stpzis.jpg

95 emlős és 553 madárfajról, 302 pillangóról és több mint 1400 növényfajról van szó. A kutatók egyedül kétéltűekből és hüllőkből 109 fajt azonosítottak, amelyek között a tudomány számára 16 mindeddig ismeretlen volt. A kormány és a projektbe potenciálisan bekapcsolódó vállalatok mohósága azonban mindezt veszélybe sodorhatja.

A Siemens például igyekszik „zöld” és „környezettudatos” multiként megjeleníteni magát, ám a turbinák gyártójaként mégis szerepet vállalt a 2011-es tragikus Belo Monte vízerőmű projektben, mely jelentős környezeti ártalmairól, valamint az emberi jogok és az őslakosok jogainak megsértéséről híresült el.

dam_1.png

A Tapajós-i vízierőmű-projekt is súlyosan károsítaná a helyi lakosok ezreinek földjét és megélhetését. Legalább 12000 munduruku őslakos lenne érintett, akik bár ellenzik az erőmű építését, a véleményüket egyszer sem kérték ki a tervezés során. Az előrejelzések szerint a gát felépítése mintegy 2200 km² esőerdő elpusztításával járna, mely területek egy része hivatalosan is a mundurukuké. Az erőmű felépítésével így ki kéne őket telepíteni. Emiatt a mega vízerőmű projekt alkotmányellenesnek is minősül.

gp0stpob3.jpg

Pedig a Siemens szélerőmű-turbinákat is előállít. Miért nem inkább azoknak a telepítésére koncentrál a vállalat?

A jövő a szél- és a napenergiáé, nem pedig a közösségeket, a vadont és a benne élő állatokat elpusztító óriásméretű gátaké. A lehetőség a Siemens számára is adott: jelezze ügyfelei és a brazil kormány felé, hogy nyilvánosan elhatárolódik a São Luiz do Tapajós projekttől.

Kérdés, hogy a vállalat végül melyik oldalt választja: az energiahatékonyság, a biodiverzitás, az őslakosok és a társadalmi, környezeti igazságosságért kiálló brazil nép oldalát – vagy azt az oldalt, ahol semmi más nem számít, csak az, hogy a legtöbb pénzt kínálják?

Siemens – ideje választani!

gp1stodb.jpg
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás