A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 100 civil szervezet egyesítette erőit a globális műanyag szennyezés elleni harcban, amihez mindenkinek csatlakoznia kellene. Miért is olyan fontos a “Szabadulj meg a műanyagtól” mozgalom.

Eljött az ideje, hogy kiálljunk a műanyagszennyezés ellen.  Világszerte egyre több ember csatlakozik és tüntet az irtózatos mennyiségű műanyag hulladék ellen, ami a tengerpartokat, szemétlerakókat borítja, vagy az óceánokban gyűlik.  2016 júliusában, a Fülöp-szigeteki Tagaytayon a világ minden részéről összegyűlt civilszervezetek és egyéni résztvevők egy globális mozgalom széleskörű stratégiáját dolgozták ki a műanyagszennyezés megállítására. A kampány a Szabadulj meg a műanyagtól (Break free from plastic) nevet kapta.

A több mint 100 környezetvédelmi csoport, többek közt a Greenpeace, Oceana, Surfrider Foundation,  Zero Waste Europe, The 5 Gyres Institute, GAIA és a Dolgok története projekt képviselői aláírt kezdeményezés, a BreakFreeFromPlastic mozgalom a mostani világunkétól nagyon eltérő világképet támogat.

“Egy olyan világban hiszünk, ahol a föld, a levegő, az óceánok és víz az élet különböző formáiban bővelkednek, és nem műanyagban. Itt a levegő, az ívóvíz és az étel is mentes a műanyagok mérgező melléktermékeitől. Ebben a világban a környezeti és társadalmi igazságosság, a közegészség, az emberi jogok azok alapelvek, amik a politikát irányítják, és nem az elitek és nagyvállalatok igényei.”

A Jövőkép nyilatkozat (Vision Statement) 10 célt fogalmazott meg, többek között azt is, hogy olyan világért küzdjünk, ahol legelsősorban lecsökkent a hulladék mennyisége; az életvitelünk és a környezet által biztosított keretek összeegyeztethetőek; a gyártócégek figyelembe veszik az alapanyagok életciklusát is; a gyártás során eltávolítják a mérgező anyagokat; valamint ahol a szeméttelepek és szemétégetők tehermentesítéséért nulla hulladék alapú rendszereket vezetnek be. 

Az alábbi videóban összegzik a nyilatkozat lényegét:
 

A műanyagszennyezéssel elengedhetetlen foglalkozni, mivel számtalan módon érinti a föld lakosait, embereket és állatokat egyaránt.

Egyben az emberi jogok harcává is vált, a fejlett államokból származó műanyaghulladék gyakran a hátrányokkal küzdő, szegény és fejlődő országok problémájává fejlődik tovább, ugyanis a szeméttelepek és szemétégetők gyakran az alacsony jövedelmű országokba települnek.

35 év múlva egy tonna műanyagra egy tonna hal jut

A műanyagszennyezés pusztító környezeti következményekkel jár, a tudósok szerint 2050-re az óceáni műanyaghulladék mennyisége a jelenlegi egy tonna műanyag – két tonna hal arányról 50%-nyi műanyagra változik. A mozgalom sajtóközleménye szerint a műanyag csomagolások közel egyharmada eltűnik a gyűjtőrendszerekből, ezt a szél az óceánokba hordja. A vízben úszó műanyagdarabkákat a napfény és az áramlatok még kisebb elemekre, un. mikroműanyagokra bontják, amik a mérgező vegyi anyagokat is vonzzák és koncentrálják; és a tengeri táplálékláncon keresztül végigmenve egészen a testünkig is eljuthatnak.  

Fel kell ismerni, hogy “most már semmi sem távoli” – ösztönözte a műanyagszennyezésről beszélve John Kerry amerikai külügyminiszter azokat a fiatalokat, akik esetleg nem aggódnak a “távoli óceánok” állapotáért. 

A változáshoz égető szükség van a Szabadulj meg a műanyagtól mozgalomra; csatlakozni aláírásunkkal lehet a weboldalon keresztül, és a közösségi médiában megosztva. Ezzel párhuzamosan, amikor csak lehet, törekedjünk a műanyagok, különösen az egyszer használatosak minimalizálására.

Kapcsolódó anyagok:

Műanyag evőeszköz stop a francia éttermekben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás