A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Bírálta a BP olajcég a Mélytengeri pokol című filmet, mondván a Mexikói-öbölben 2010-ben történt halálos kimenetelű olajkatasztrófa hollywoodi feldolgozása nem tükrözi hűen a történteket.

"A Mélytengeri pokol című film Hollywood beállítása a tragikus és összetett balesetről. Nem tükrözi pontosan a balesethez vezető eseményeket, embereinket vagy vállalatunk karakterét" – közölte a brit olaj-és gázóriás a honlapján közzétett közleményében.

Hat éve a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál bekövetkezett robbanásnak tizenegy halálos áldozata volt. A fúrótorony elsüllyedt, a nyersolaj pedig még 85 napon át ömlött az óceánba, amíg le nem tudták zárni a kutat. A kiömlő nyersolaj az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb olajszennyezésből eredő környezeti katasztrófáját idézte elő. A Mélytengeri pokol című film, amelyet péntektől játszanak az észak-amerikai mozik, a robbanás előtti és utáni órák eseményeire összpontosít.

A BP, amely az elmúlt években 55 milliárd dollárt fordított a szennyezés eltakarítására, a térség újraélesztésére és a különféle bírságokra, kártérítésekre, közölte, hogy "a film nem vesz tudomást az összes hivatalos vizsgálat végkövetkeztetéseiről, arról, hogy a balesetet számos vállalat által elkövetett többszörös hiba idézte elő… A film azt sem tükrözi, hogy hat és fél évvel a baleset után, milyen messzire jutottunk a Mexikói-öböl talpra állításában, mit tettünk a biztonságos munkakörülmények megteremtésében, és hogy visszanyertük a világ bizalmát" – olvasható a közleményben.

Mark Wahlberg színész, akik az olajkatasztrófát túlélő egyik mérnök szerepét játssza, a minap a torontói filmfesztiválon arról beszélt, hogy a film a katasztrófában meghalt 11 embernek állít emléket. Wahlberg elmondta, hogy miközben akciófilmet látunk, az egész mégiscsak azokról az emberekről szól, akik életüket vesztették és akik a hősei voltak ennek a szörnyű drámának. 

A szereposztásban a fúrótorony igazgatóját Kurt Russell játssza, Jimmy Harrell és Gina Rodriguez munkásokat alakítanak, Andrea Fleytas és John Malkovich pedig a BP konszern befolyásos képviselőiként jelennek meg. A szereposztás érdekessége, hogy Kurt Russell nevelt lánya, Kate Hudson alakítja Mike Williams (Wahlberg) feleségét, aki a távolból, tévéjén figyeli a katasztrófa fejleményeit. Hudson szerint a filmet rendező Peter Berg a történet emberi vonatkozásaira helyezte a hangsúlyt.

Máig mérgez a BP 2010-es olajkatasztrófája

Máig mérgez a BP 2010-es olajkatasztrófája

Az olajmaradványok, az égő olajmezőkből származó korom és a fúróiszap káros anyagai csak nagyon lassan ülepednek le a tengerfenékre a Mexikói-öbölben 2010-ben történt olajkatasztrófa után. A folyamatról a Proceedings szaklapban mutatta be tanulmányát egy nemzetközi kutatócsoport.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás