A rovat kizárólagos támogatója

Budapest egyik legértékesebb, a Gellért-hegyen fekvő telkén új villa épül. A hegy erdős tetején lévő telek valaha közpark volt, majd elég olcsón privatizálták és átminősítették évekkel ezelőtt. Az ide tervezett villát Mészáros Lőrinc érdekeltsége építi. Az építkezésnek számos olyan fa is áldozatul esett, aminek kivágására nem kaptak engedélyt – írta a 444.hu.

Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. épít a Teief Terra Kft. megbízásából a gellérthegyi Bérc utcában egy luxusvillát. Azonban hiába kötötték ki az építési engedélyben, hogy a fák egy részének maradni kell, azok a 444.hu képei szerint szőrén-szálán eltűntek. Úgy látszik, a kormány barátai itt sem szeretik a fákat. A Teif Terra Kft.-ről ugyanis már korábban is sejhető volt, hogy ez a cég azé a a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj Lászlóé, aki Mészáros Lőrinccel együtt eredményesen mozog az állami beszerzések körül, az új Közgépként.

Azután viszont, hogy a Tief Terrát a svájci EM Tiefbau AG-tól 2016. január 29-én maga Szíjj László vette át, kétség sem férhet ahhoz, hogy az ő villája épül a Gellért-hegyi szupertelken. A lap információi szerint Szíjj egyébként most is az utcában lakik, a szomszédban bérel egy luxuslakást.  A Tief Terra Kft. nagyon nagy szerencsével szerezte meg az ország talán legmenőbb telkét, gyöngyörű panorámával a budai Várra, a Dunára és a Parlamentre.

Ahhoz képest, hogy biztosan sokan vágynak itt egy villára, nem volt túl nagy a konkurencia. A Bérc utca 6/b közpark volt korábban, Bagdy Gábor (KDNP) pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes javaslatára 2012-ben eladható ingatlan lett.  Az év decemberében, egy villámgyorsan lezavart értékbecslés után egy szintén szupergyorsan lezavart árverést is összehoztak, amin a Tief Terra mellett csak egy német magánszemély tulajdonában álló cég, az Albers Ingatlan indult, de végül visszalépett, majd meg is szűnt.  A fővárosi közgyűlés aztán 2013. február 22-én rábólintott az „árverés” eredményére: az értékbecslő által kért 477 millió forintért kelt el a telek, ami bár elsőre soknak tűnik, de abban az utcában ez tuti üzlet.

Nem érthető – mármint a józan ész alapján-, hogy miért volt olyan sürgősen szüksége a fővárosi önkormányzatnak erre az összegre, miért nem próbálkoztak többszereplős versennyel, ami felhajhatja az árat. Persze ehhez ki kellett volna hirdetni egy tendert, és nem napokat, hanem heteket adni a jelentkezőknek.  Ha viszont nem az volt a cél, hogy – ha már eladják a közpark egy részét építési teleknek – minél többet húzzon be rajta a város, akkor valóban ez volt a jó megoldás.

Az építkezés 2014. május 14. után indult meg, miuán kiadták az építési engedélyt. Ebben kikötötték, hogy 27 fát meg kell hagyni az építkezési területen. Különösen a fekete fenyőt kellene védeni, mert egerészölyv pár fészkel rajta.

Folytatás a 444.hu-n: No ezt ma már hiába keresnénk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás