Hirdetés

Nem lép fel az országgyűlés a lakossági fűtés okozta légszennyezés ellen. Nem tárgyalja az országgyűlés azt a határozati javaslatot, amely a háztartási tüzelés által okozott levegőszennyezés csökkentésére írt volna elő konkrét lépéseket a kormány számára.

Az Országgyűlés Fenntartó Fejlődés Bizottsága december 13-i ülésén 2 igen és 6 tartózkodás mellett leszavazta a környezetkímélő, hatékony és gazdaságos lakossági fűtés elősegítésének egyes feladatairól szóló országgyűlési határozati javaslatot. A határozati indítványt a Bizottság elnöke, Sallai R. Benedek nyújtotta be az egészséges környezethez fűződő alkotmányos alapjog érvényesítése érdekében annak a konferenciának a nyomán, amelyet az ombudsmani hivatal és a Levegő Munkacsoport rendezett idén novemberben.

A javaslat szerint az Országgyűlés arra kérte volna fel a Kormányt, hogy 2017. június 30-ig fogadjon el intézkedési tervet a háztartási fűtés okozta légszennyezettség csökkentésére, amelynek keretében – egyebek mellett – támogassa a szilárd tüzelőanyagok minőségére vonatkozó szabályozás megalkotását, indítson energiahatékonysági programokat, és támogassa a lakossági felvilágosító tevékenységeket a témában.

Az indokolás kitér a légszennyezettség által okozott egészségügyi és gazdasági hatásokra, valamint arra is, hogy napjainkra egyértelművé vált, hogy a részecskeszennyezés első számú felelőse a lakossági fűtés. A Bizottság ülésén a Levegő Munkacsoport képviselője is felszólalt, támogatta a javaslatot és kérte, hogy a képviselők támogassák a tárgysorozatba vételt. Sajnálatos, hogy erre végül nem került sor, a bizottság tagjainak nagy része tartózkodott a szavazásnál, így pedig az országgyűlés egyelőre biztosan nem tűzi napirendjére a javaslatot. Az indítvány szövege itt olvasható: http://www.parlament.hu/irom40/13145/13145.pdf

Életeket ment a tisztább fűtés

Életeket ment a tisztább fűtés

Hazánkban évi több mint 14.000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint. Gyerekeink életesélyeit átlagosan 6-18 hónappal csökkentheti a szennyezett levegő. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet 5 éve kimutatta, hogy a kisiskolások 30 %-a szenvedett olyan légúti megbetegedésben, amely közvetlen kapcsolatba volt hozható az elavult lakossági fűtési berendezésekkel, a nem megfelelő minőségű tüzelőanyaggal, a hibás fűtési technikákkal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás