Hirdetés

Bécsben nyugodtan vehet egy nagy levegőt, hiszen Budapesttel ellentétben az osztrák főváros és környékének levegőszennyezettsége 2003 óta a felére csökkent. A város környezetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a szállópor értékét a 2016-os mérések alapján tartósan 40 µg/m3 alatt sikerült tartani.

Ez azt jelenti, hogy Bécs tavaly immár 5. alkalommal végzett az Európai Unió által meghatározott határérték alatt. A légszennyezettségi mérések az 1970-es évek óta nem mutattak olyan kiváló eredményeket az osztrák fővárosban, mint 2016-ban. A környezetszennyezés révén kialakuló füstködös napok száma az Európai Unió szabályozása szerint ugyanis nem haladhatná meg az évi 35 napot, valamint a szennyezettség napi átlagértéke az 50 µg/m3-t. A tavalyi mérési eredmények szerint Bécs nemcsak megfelelt ezen uniós elvárásoknak, de ráadásul 13%-kal sikerült javítania a 2015. évi átlagán, amely már maga is pozitív rekordév volt ebből a szempontból.
Így tavaly csupán 14 olyan nap volt Bécsben, amikor túl magas légszennyezettséget mértek a városon belül.

„Az utóbbi években nagyon sokat tettünk azért, hogy elkerüljük a környezetszennyezés okozta magas szállópor-koncentrációt. Jelenleg már a harmadik, minden kiváltó okra kiterjedő városi intézkedési csomag van érvényben“, nyilatkozta Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok.

Hogy mi okozza Bécsben a szmogot?

Javarészt a közlekedés, az építkezések és a távfűtési hálózatba be nem kötött épületek fűtése. Ehhez viszont hozzá kell tenni, hogy a Bécsi Műszaki Egyetem mérései szerint a szállópor 60%-a nem is a városban, hanem máshol keletkezik, és a szél hordja be Bécs utcáira. A város környezetvédelmi intézkedései között szerepel többek között az új, alacsony kibocsájtású tömegközlekedési eszközök üzembe helyezése, a környezetbarát építkezések támogatása, a lakóházak hőszigetelésének korszerűsítése, valamint a távhőrendszer folyamatos bővítése.

Az elmúlt években sok hírt kaptunk a valóban zöld fővárosból, ahol a gyakorlatban is komolyan veszik a környezetvédelmet, és tesznek az életminőségért. Nem csak a mostani szmoghelyzetben jön elő, hogy Budapest egyre lakhatatlanabb, lerohad a metró, csökken a zöldfelület, értelmetlen sport és kulturális presztizsberuházásokra pazarolják a közpénzeket, és az országot csődbe juttató olimpiát terveznek.

Ezért sem éri utol Bécset Budapest

Ezért sem éri utol Bécset Budapest

Legyen juhar, tölgy vagy éppen kőris, Bécsben az elmúlt 32 évben több ezer fát ültettek a minden ősszel megrendezett "Fiatal bécsiek erdeje" akció keretében. 1984 óta összesen 64 hektárral nőtt az erdőterület a programnak köszönhetően. 320.000 fa, több mint 64 hektár erdő: az 1984 óta évente megrendezett faültetési akció, a "Fiatal bécsiek erdeje" igazi sikertörténet.

European Forest City címmel tüntették ki az osztrák fővárost, amelyet egy éven át viselhet. A díjat évente ítélik oda egy-egy európai városnak, amely sokat tesz az erdők védelméért. A FIDESZ antizöld stratégiája: Budapesten a napokban irtották ki a József nádor tér fáit, és ma kezdték el zöldteleníteni a Városligetet. A kormányhivatal próbált olyan helyzetet teremteni, hogy a fellebbezésig az összes fa ki legyen vágva.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás