A rovat kizárólagos támogatója

A széles tömegek előtt máig nem ismert, hogy a megújuló energia mostanra a legolcsóbb áramtermelési eszköz lett – a fejlődő és fejlett országokban egyaránt -, részben emiatt pedig a finanszírozás költségei az indokoltnál sok esetben magasabbak. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) és az Engie közösen dolgozott ki megoldást ezekre a problémákra.

Ha új áramtermelő kapacitást telepítünk, jelenleg a megújulók számítanak a legolcsóbb energiaforrásnak, a fejlett országokban, mint az USA-ban, vagy a fejlődőkben, mint Indiában, Kínában Nigériában vagy Mexikóban egyaránt.  A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) előrejelzései szerint 2030-ig meg kell dupláznunk világszerte a megújuló energiatermelő kapacitásokat, ha a globális felmelegedés szintjét 2 Celsius-fok alatt akarjuk tartani. Ezen célok elérésének egyik nyilvánvaló eszköze a megújuló energiába történő közvetlen állami beruházások.



Kínában a politikai vezetés igen elszánt a megújulók térnyerésének támogatásában, 2034-ig 360 milliárd dollárt kívánnak a megújuló energiatermelésbe fektetni. 100 szénerőműnél pedig leállították a tervezési és kivitelezési munkákat. A közel-keleti országok is meglehetősen elszántak ezen a téren, az Egyesült Arab Emirátusok például 2050-ig 70 százalékos dekarbonizációt kíván véghezvinni az áramszektorban.




A portfólió szerint ami a finanszírozást illeti, abban a legtöbben egyetértenek az iparágban, hogy a rendszerben bőven van pénz, az azonban már bizonytalan, hogy ez hogyan tud megfelelően eljutni a megújuló projektekhez. Több nagy energetikai vállalat, köztük az EDF és a Statoil is az utóbbi hetekben jelezte, több "banki finanszírozásra alkalmas" projektre lenne szükség a megújulóknál. Hogy ez miért van így, azt részben magyarázhatja, hogy a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a megújuló energiatermelés költségoldalról versenyképes, érett iparág már. Másfelől a befektetők az ilyen beruházások megbízhatóságát, teljesítményét sem értékelik megfelelően, ami az indokoltnál magasabb finanszírozási költségeket okoz.

Ezekre a problémákra igyekszik megoldást kínálni közösen az IRENA és francia közműcég, az Engie, melynek lényege:

— a versenyképes szolár technológiákban rejlő lehetőségek azonnali kihasználásával a finanszírozás és a technológia költségeinek csökkentése
— megfelelő szabályozói keretek kidolgozásának és innovatív pénzügyi és kockázatkezelési eszközök létrehozásának támogatása
— rendszerszintű megközelítés a megújulók hálózatokba integrálásánál.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás