A rovat kizárólagos támogatója

Őslakos amerikaiak és környezetvédők ezrei ígérik, hogy folytatják harcukat a Dakota Access és a Keystone XL olajvezetékek ellen. A két olajvezeték történelmi összefogásra ösztönözte az indián törzseket, a környezetvédőket, veteránokat és a velük szimpatizálókat.

Környezetvédelmi aggályok miatt a két olajvezeték építését Barack Obama felfüggesztette. A Dakota Access projekttől az illetékes hatóság, az Army Corps of Engineers is megvonta az engedélyt tavaly decemberben. A tiltakozók fellélegezhettek, ám csak nagyon rövid időre. Donald Trump elnök hivatalba lépésének első hetén kiadta az elnöki rendeletet a csővezetékek megépítésére.

Mi a probléma a vezetékekkel?

A 3,8 milliárd dolláros beruházást jelentő Dakota Access indián szent helyeken és a Missouri folyónál található Oahe tó alatt is áthaladna. A tó a Standing Rock rezervátumban élő sziúk legfőbb vízforrása, míg a Missouri folyó kulcsfontosságú a mezőgazdaság számára is. A Keystone XL vezeték az Ogallala víztározó fölött futna, ami nem csak indiánoknak, hanem több millió amerikainak biztosítja a vízellátását. Már egy esetleges olajszivárgás is hatalmas természeti katasztrófát okozna.
 

Dave Archambault, a standing rock-i sziú törzs elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Donald Trumpot kötik a törvények, tiszteletben kell tartania az indiánok szerződéskötési jogát, ezen felül igazságos és ésszerű tárgyalásokat kell folytatni a csővezetékekkel kapcsolatban. A sziú vezető szerint Trumpot kizárólag politikai célok vezérlik.  “Az Egyesült Államok alkotmánya kimondja, hogy az indián törzsekkel kötött szerződések mindenek fölött álló törvények. Trump nem gázolhat át az alkotmányon” – erről már Harold Frazier, a Cheyenne River sziú törzs vezetője beszélt

Az olajvezetékek üzemeltetése egyébként sem igényel túl sok alkalmazottat. Hosszú távon a Keystone XL fenntartásához és üzemeltetéséhez maximum 35 emberre lesz szükség – mint azt a CNBC gazdasági hírcsatorna jelezte.

Ismét csak az indiánok szívják meg

Az indián törzsek egyik jogásza szerint „folytatódik az a történelmi gyakorlat, hogy sárba tiporják az őslakosság jogait.”  A Standing Rock sziú törzs tagja, Troy „Ugró Bölény” Fairbanks a brit Guardiannak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy „senki nem ihat olajat… Volt valaha olyan, hogy tisztességesen bántak az őslakosokkal? Nem, soha, de ezúttal az egész világ látja.”

Üzenet Donald Trumpnak az első amerikaiaktól:  Az észak-dakotai Standig Rock indián rezervátumban a Water Protectors, azaz a víz megvédői folytatják békés tüntetésüket.

Csontig hatoló hidegben is nő a tüntetők tábora

A tüntetések az elnökválasztási kampány idején erősödtek fel. Országos felháborodást keltett, amikor a tél beköszöntével a rendőrség vízágyúkkal locsolta a békés demonstrálókat.
Észak-Dakota republikánus vezetői támogatják az olajvezeték megépítését. A csontig hatoló hideg és a jeges hóviharok ellenére az ellenállók tábora december elejére több tízezresre duzzadt, több ezer veterán katonai is csatlakozott hozzájuk, részben, hogy megvédje őket.

Forrás: Guardian, news.com.au, Native News Online alapján euronews.com.

Kapcsolódó anyagok:

Trump a struccpolitikus

Trump elefánt a porcelánboltban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás