A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon soha nem látott mértékű támogatási forrás áll rendelkezésre környezet- és természetvédelemre. A 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 3540 milliárd forintot fordíthatunk erre a célra, például energiatakarékos technológiák támogatására, agrár-környezetgazdálkodásra, vizes élőhelyek védelmére – mondta a földművelésügyi miniszter az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az előző uniós költségvetési ciklusban természetvédelmi fejlesztésekre 38 milliárd forint állt rendelkezésre, amiből egyebek mellett 16 ökoturisztikai létesítmény újult meg, valamint 53 új létesítménnyel gazdagodott az ország. Emellett javult az élőhelyek állapota, történeti és gyűjteményes kerteket állítottak helyre és alakítottak ki, és számos természetvédelmi beruházás is megvalósult.

A miniszter arról tájékoztatott, hogy a következő években a korábbinál jóval többet, közvetlenül mintegy 61,5 milliárd forintot használhatnak fel a nemzeti parkok természetvédelmi célokra. Idén négy nagy beruházás indul: a Kis-Balatonnál, a Dunakanyarban, a Körösvölgyben, illetve a Bükk keleti kapujában látogatóközpontok épülnek, amelyek az érdeklődők, a természetjárók százezreit tudják fogadni.

Emellett mintegy százezer hektár védett terület természeti, környezeti állapota javulhat, hiszen élőhely-rehabilitációk, vízpótlás, vizes élőhely-rehabilitációk is szerepelnek a programban. A miniszter szólt arról is, hogy a rendelkezésre álló forrásból megújulnak az őshonos állatfajták állattartó telepei, a természetvédelmi őrszolgálat épületei, de különböző bemutatóhelyek, védett barlangok, kaptárkövek, földvárak is. Ezek rehabilitációja, hosszútávú megőrzése, bemutathatósága és kutathatósága is megvalósul.

Egyre több látnivalóval gazdagodik a magyar vidék: védett természeti értékeink, és az ökoturisztikai látnivalók jelentős része is a nemzetipark-igazgatóságok kezelésében van. Hazánkban egyre többen keresik fel természeti értékeinket, az ország teljes területét lefedő 10 nemzeti park tavaly 1 millió 600 ezer látogatót fogadott – mondta Fazekas Sándor. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás