A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI/hvg.hu

Budapest nem pályázik a 2024-es olimpiára, a kormányfő, a budapesti főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ma délután úgy döntött: visszalépünk a pályázattól. A magát nemzetinek hazudó kormány most vette semmibe 266 ezer választópolgár akaratát és gyáván elfutott – áll a Momentum Mozgalom közleményében.

Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól. Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a MOB vezetőjének ma esti találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot. Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

Ma este a Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményt adott ki, amelyben azt írták, a kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.  Az elfogadott kormányhatározatban az áll: "Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében."

Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli.  A kormányhatározatba beleírták azt is, hogy sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn, ez pedig Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz.  Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát – áll a kormányhatározatban, amely azonban még nem jelent meg a Magyar Közlönyben.

Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta a döntés után az MTI-nek, hogy a városvezetés a kormánnyal egyetértésben a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek "a jelen körülmények között, az egység megbomlása miatt". 

Tarlós elmondta, az Orbánnal és Borkaival folytatott megbeszélésen az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, hogy egység nélkül valóban nincs értelme próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni. "Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végig vitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt a javaslatot teszi a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot" – mondta a főpolgármester, aki szerint voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdésére és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát.  "Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek" – tette hozzá.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról helyi népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom múlt pénteken adta le a népszavazáshoz szükséges 138 ezer aláírásnál jóval több, 266 151 aláírást, jelenleg ezek ellenőrzése folyik a Fővárosi Választási Irodában.  Tarlós István főpolgármester azonban már az aláírások leadása előtt belengette, hogy a népszavazás kiírása helyett inkább visszavonnák a budapesti pályázatot, majd később is úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy nem is lesz miről népszavazást tartani. A további lépéseket azonban a kormányfővel folytatott mai tárgyaláson egyeztették.

A Momentum szerint elárulták az aláírókat

Fekete-Győr szerint Orbán megfutamodott, és elvitette a balhét Tarlós István budapesti főpolgármesterrel. A visszavonást úgy értékelte, hogy ezzel a húzással becsapták az embereket. Szerinte pont ezért kellett volna két éve megkérdezni az embereket, hogy ne történjen ez.
A Momentum Mozgalom a pályázat visszavonása után közölte: a magát nemzetinek hazudó kormány most vette semmibe 266 ezer választópolgár akaratát és gyáván elfutott.

Megismételték, hogy országjárásra indulnak, hogy ne csak az olimpiáról, hanem az egészségügyről, oktatásról, lakhatásról, megélhetésről és közlekedésről is megkérdezzék az embereket, felmérjék a helyi problémákat, és ez alapjan alkossanak országos és helyi programszerű javaslatokat és víziókat. A Momentum Mozgalom elnöke korábban is azt közölte, ha népszavazás kiírása nélkül mondják vissza az olimpiai pályázatot, akkor a kezdeményezést aláíró több mint negyedmillió ember úgy fogja érezni, hogy átverték és elárulták őket a kormánypártok, így ugyanis azok sem nyilváníthatnak véleményt, akik egyébként olimpiát szeretnének.

A közvélemény-kutatások korábban azt mutatták, hogy egy népszavazáson elbukna az olimpiai pályázat. A HVG megrendelésére készült január végi Medián-kutatás szerint a budapestiek 68 százaléka nem támogatja az olimpiarendezést, a Závecz Research Kutatóintézet szerint pedig a fővárosiak 52 százaléka szavazott volna az olimpia ellen egy népszavazáson.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás