Hirdetés
Forrás: 444.hu

Mivel a globális felmelegedés egy humbug, az ellene való küzdelemnek sincs értelme Donald Trump szerint, aki azt tervezi, hogy már jövő héten lazítja a káros anyagokat kibocsátó gépjárművekre vonatkozó szövetségi szabályokat.

Elődje, Barack Obama azért léptetett életbe szigorításokat, mert az autók széndioxid kibocsátása jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés gyorsulásához, és az elnök a környezetre kevésbé káros elektromos és hibrid autók gyártására akarta sarkallni a gyárakat. 

Trump holnapra prognosztizált bejelentésének végrehajtója és felelőse várhatóan Scott Pruit, a Környezetvédelmi Hatóság (Environmenteal Protection Agency) új vezetője és Elaine L. Chai közlekedési miniszter lesznek, és ez csak a globális felmelegedés elleni harc leverésének kezdete lesz. 

Február végén 17 autógyár jelezte közös levélben Pruittnak, hogy a bevezetett szigorítás olyan anyagi terheket jelentenek a gyáraknak (200 milliárd dollár 2025-ig bezárólag), ami súlyosan megrokkantja az ipart.  A New York Times azt írja, a döntést hamarosan követi majd a leváltott demokrata adminisztráció egy másik fontos hagyatékának felszámolása, és a Trump oldalni fogja a széntüzeléssel működő erőművekre vonatkozó szigorított szabályokat is.

Trump főzöld emberének olajfoltos a múltja

Trump főzöld emberének olajfoltos a múltja

Beigazolódott a zöldek félelme: az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) új vezetője olaj- és gázcégeknek dolgozott. A klímaszkepticizmusáról ismert Scott Pruitt már oklahomai főügyészként is részt vett az EPA elleni perekben, összesen 14 alkalommal perelte be a környezetvédelmi szervezetet.
Scott Pruitt kinevezése ellen sokan tiltakoztak, mert ő volt az EPA egyik legkérlelhetetlenebb ellenfele, és az ügynökség jogkörének szűkítéséért küzdött. Most az emailjeiből kiderült, miért ellenezte ennyire a környezetbarát fejlesztéseket.  Pruitt Oklahoma főügyészeként meglehetősen szoros kapcsolatban állt a fosszilis energia felhasználásában érdekelt vállalatokkal. Irodája találkozókat, üzleti vacsorákat szervezett a Devon Energy nevű oklahomai cégnek. Tárgyalt lobbistákkal, akik a szövetségi megújulóenergia-program elgáncsolásán dolgoznak. Pruitt leveleinek és petícióinak nyelvezete olyan, mintha egy az egyben az olaj- és gázcégek közleményeiből másoltak volna át komplett bekezdéseket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás