A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Vatikán aggódik Donald Trump amerikai elnök migrációs, egészségügyi és környezetvédelmi intézkedései miatt – fogalmazott Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni hivatal vezetője, hozzátéve, hogy az amerikai katolikus egyház fellépésére számítanak.

"Reméljük, politikai eszközökkel sikerül elérni, hogy maga Trump lépésről lépésre felülvizsgálja néhány döntését" – jelentette ki a bíboros hozzátéve, hogy a Vatikán az Egyesült Államok egyházának "lobbi tevékenységében" bízik. Utalt arra, hogy az amerikai püspökök közül már többen véleményt mondtak az elnök politikájáról, és befolyásolhatják azt.

Vatikáni elemzők viszont megjegyezték, hogy az amerikai katolikus egyház valójában nem képvisel az elnökkel ellentétes álláspontot, ellenkezőleg számos kérdésben Donald Trump politikáját támogatja. Peter Turkson úgy vélte, hogy Donald Trump korábbi kampányígéreteit váltja valóra. "De remélem, hogy észreveszi mekkora különbség létezik a valóság és a választási kijelentések között" – tette hozzá.

A többi között a migrációval és az egészségüggyel is foglalkozó vatikáni hivatalt 2016 óta vezető bíboros Rómában újságírókkal találkozva nyilatkozott. Érdekesnek nevezte, hogy miközben Donald Trump eltörölte elődje Barack Obama környezetvédelmi intézkedéseit, a szintén világhatalomnak számító Kína klímapolitikájának  módosítására hajlik a szmog elleni küzdelemben. A bíboros úgy vélte, az amerikai elnök által a fegyverkezésre szánt dollármilliárdokat más területek fejlesztésétől vonják majd el.  

A bíboros a migrációt "csapból folyó vízhez" hasonlította, hozzáfűzve, hogy a "csapot el kell zárni" a származási országok támogatásával.    Ferenc pápa először 2016-ban mondott véleményt az akkor még elnökjelölt Donald Trumpról. Mexikóból a Vatikánba visszafelé tartó repülőúton a katolikus egyházfő a mexikói határon elhatározott falra utalva kijelentette, hogy nem keresztény az, aki csak falak emelésére gondol.
Donald Trump májusban találkozhat Ferenc pápával, a G7-es csoport olaszországi csúcsértekezlete alkalmával. Ezt azonban semilyen forrásból nem erősítették meg.

Al Gore, zöld szervezetek, és több amerikai város is berágott Trumpra

Al Gore, zöld szervezetek, és több amerikai város is berágott Trumpra

Több amerikai szövetségi állam és város utasította el Donald Trump két napja aláírt elnöki rendeletét, amellyel eltörölte elődje, Barack Obama klímavédelmi intézkedéseit. A Nobel-békedíjas környezetvédelmi aktivista Al Gore, az Egyesült Államok volt alelnöke "mélységesen elhibázottnak" minősítette és közleményben ítélte el az új elnöki rendeletet. A párizsi klímacsúcs vezetője is bírálja Trumpot.

Két, egyaránt demokrata párti irányítású állam, Kalifornia és New York kormányzói közös közleményben utasították el Donald Trump döntését. Jerry Brown Kalifornia és Andrew Cuomo New York állam kormányzója a közleményben leszögezte: "A kormányzattal vagy nélküle, de szövetségeseinkkel a világban továbbra is kíméletlenül küzdünk majd a klímaváltozás ellen és jövőnk védelméért".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás