Hirdetés
greenfo/MTI

Angela Merkel német kancellár tegnapi közlése szerint “nagyon nem kielégítően” zajlott a párizsi klímaegyezmény alkalmazását érintő vita a világ hét iparilag legfejlettebb országának szicíliai csúcstalálkozóján.

A G7-csúcs eredményeit összefoglalva Angela Merkel megjegyezte, hogy Washington teljesen elszigetelődött ebben a vitában, elutasítva azt, hogy elkötelezze magát a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett. A klíma kérdéséről folytatott vita egésze nagyon nehezen zajlott, hogy ne mondjam, nagyon nem kielégítően – mondta Merkel az újságíróknak. Majd hozzátette, hogy semmi tanújele annak, hogy az Egyesült Államok vajon részese marad a párizsi megállapodásnak, vagy sem.

A német kancellár hozzátette, hogy bár a kereskedelemről szóló vita szintén nagyon nehéz volt, ebben a kérdésben Donald Trump amerikai elnök beleegyezett a G7-csúcs zárónyilatkozatának olyan megszövegezésébe, amely a protekcionizmus elleni harcot ígér és elkötelezi magát egy szabályokon alapuló nemzetközi kereskedelmi rend mellett.

Nem sokkal Merkel sajtótájékoztatóját követően Trump elnök egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a jövő héten hozza meg döntését arról, hogy kormánya támogatja-e a klímaváltozás elleni harcban kulcsfontosságú szerepet játszó párizsi megállapodást.
"A jövő héten hozom meg végleges döntésemet a párizsi megállapodásról" – írta bejegyzésében Trump.

G7 – Nincs megállapodás a párizsi klímaegyezményről

A G7-csúcson  résztvevők értékelése szerint mindazonáltal eredményes volt a taorminai csúcstalálkozó. Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök szerint ugyanis igazi vita zajlott.

A házigazda olasz politikus a pénteken elfogadott terrorizmusellenes nyilatkozatot nevezte a csúcs legjelentősebb eredményének. Hozzátette, ezen kívül "kisebb eredmények" születtek. Ezek között azt a G7-es programot említette, amely fiatal afrikai vállalkozók képzését célozza.  Gentiloni elismerte, hogy a csúcson nem született megállapodás a párizsi klímaegyezményről, hatan egyetértettünk, az USA még nem foglalt állást – jelezte az eredménytelenség okát, majd hozzátette: "halvány fogalma" sincs, hogy az amerikai fél mennyi idő alatt hozza meg döntését. Ismertetése szerint  "minden lehetséges eszközzel" igyekeztek hatni az amerikai félre, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás problémája nem kizárólag bolygónk jövőjéről szól, hanem rendkívüli gazdasági lehetőségeket is kínál. Paolo Gentiloni – rátérve a csúcs másik témájára – megjegyezte, hogy az éghajlatváltozás és a migráció kapcsolatban áll egymással. A Szicíliában rendezett találkozónak feladata volt, hogy ismét felhívja a figyelmet a "humanitárius befogadás" szükségességére, ezúttal azonban nem zajlott kiélezett vita a migrációról, míg  Afrika központi témaként szerepelt – összegzett Gentiloni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás