Hirdetés

A parlamenti pártok közül egyedül az LMP vállalt jogilag számon kérhető kötelezettséget választási ígéreteinek betartására 2014-ben, és a ciklus folyamán tartotta is magát a civil szervezeteknek tett nyilatkozatában foglaltaknak.

A civil szervezetek kezdeményezését képviselő Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a jövőben más pártok képviselői is aláírnak hasonló nyilatkozatot, és lehetővé teszik, hogy a választók számon kérhessék őket. Az LMP szerint szerződésszegéssel ér fel, ha egy párt eltér a választási programjától, és kész ismét jogilag kötelező nyilatkozatot tenni a civil szervezetek felé.
A képen: Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A 2014. évi országgyűlési választások előtt környezetvédő civil szervezetek kezdeményezték, hogy minden párt képviselőjelöltjei egy nyilatkozatban vállalják: megválasztásuk esetén minden tőlük telhetőt megtesznek választási ígéreteik megvalósításáért, és elősegítik Magyarország fenntartható fejlődését. A parlamenti pártok közül csak az LMP országgyűlési képviselői írták alá a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Védegylet által kezdeményezett nyilatkozatot, amelyet 60 civil szervezet támogatott.

A Levegő Munkacsoport a parlamenti ciklus folyamán figyelemmel kísérte az LMP-s képviselők tevékenységét, és megállapította, hogy a párt eleget tett a nyilatkozatban foglaltaknak. Az LMP mai sajtótájékoztatóján Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a reményét fejezte ki, hogy a jövőben más pártok képviselői is aláírnak hasonló nyilatkozatot, és ezzel lehetővé teszik, hogy a választóik ténylegesen számon kérhessék az ígéretek betartását.

Az LMP szerint a választáson leadott szavazattal egy megállapodás jön létre a választók és a pártok között: ha egy politikai erő eltér a programjától, és nem tartja be a kampány során tett ígéreteit, azzal szerződésszegést követ el. Az LMP politikusai számára ezért egyértelmű volt, hogy eleget tesznek a civil szervezetek felkérésének, és aláírásukkal kötelezettséget vállalnak a tisztességes parlamenti politizálásra. Az LMP kormányra kerülve is folytatja ezt a gyakorlatot, és kész ismét jogilag kötelező nyilatkozatot tenni a civil szervezetek felé. A 2014. évi kezdeményezés részletei itt olvashatók: levego.hu/valasztas

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás