A rovat kizárólagos támogatója

Új eljárásra kötelezte a környezetvédelmi hatóságot a Fővárosi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróság a városligeti Közlekedési Múzeum környezetvédelmi eljárásában. A Levegő Munkacsoport és egy magánszemély által indított perben a bíróság felülvizsgálta a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely szerint a múzeum újjáépítéséhez nincs szükség hatásvizsgálati eljárásra.

Az ítélet szerint ez a döntés jogszabálysértő, ezért a bíróság hatályon kívül helyezte. A hatóságnak új eljárást kell lefolytatnia. Civil szervezetek, helyi lakosok és zöldfelületekkel foglalkozó szakértők már régóta szeretnék elérni, hogy olyan helyszínen épüljön fel az új Közlekedési Múzeum, ahol ezzel egy leromlott terület újjáélesztéséhez járulhat hozzá, nem pedig a Városliget zöldfelületeit károsítja. A döntéshozók azonban hajthatatlannak tűnnek, a régi múzeum helyén képzelik el az új – korábbinál nagyobb szintterületű – épületet, amelynek részeként egy négy pinceszintű, 351 gépjármű befogadására alkalmas mélygarázs is létesülne.

A környezetvédelmi hatásokkal kapcsolatos eljárást első fokon a Pest Megyei Kormányhivatal folytatta le még 2016-ban, és azt állapította meg, hogy a beruházásnak nincs jelentős környezeti hatása, ezért nincs szükség hatásvizsgálati eljárásra. A másodfokú eljárásra már 2017-ben került sor, így a közigazgatási szervezetrendszer évváltáskor történt átalakítása miatt az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a másodfokú eljárást is a Pest Megyei Kormányhivatal folytatta le. A felülbírált határozat szerint még előzetes vizsgálatra sem lett volna szükség, azaz a környezeti hatásokat egyáltalán nem kellett volna vizsgálni, a beruházás megindításához elegendő lett volna egy építési engedély (amelyet időközben a beruházó már meg is szerzett).

A hatósági döntés és az eljárás a civilek számára elfogadhatatlan volt, ezért a Levegő Munkacsoport és egy magánszemély keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, kérve, hogy semmisítse meg a kormányhivatal határozatát, amely környezetvédelmi szempontból zöld utat ad az építkezésnek. A keresetekben és a perben tartott tárgyaláson is a környezetvédők képviselői számos eljárási és tartalmi jogszabálysértést tártak a bíróság elé, és azt kérték, hogy új közigazgatási eljárást rendeljen el az ügyben, és adjon iránymutatást arra, hogy mindenképpen szükség van a környezeti hatások részletes – és a Városligetben tervezett többi beépítéssel együtt történő – megvizsgálására, mivel a Városliget több szempontból (például talajvíz-áramlás, zöldfelület, épített környezet, légszennyezés) is különösen érzékeny terület.
Közlekedési Múzeum látványterve mélygarázzsalKözlekedési Múzeum látványterve mélygarázzsal

A bíróság elsőként az eljárási jogszabálysértéseket vizsgálta, és megállapította, hogy már önmagában az súlyosan és az ügy érdemére is kiható módon sérti az előírásokat, hogy első- és másodfokon is ugyanaz a hatóság járt el, hiszen mindkét esetben a kormánymegbízott volt a hatáskör gyakorlója. Ez távolról sincs összhangban az Alaptörvényben is biztosított tisztességes eljáráshoz és hatékony jogorvoslathoz való joggal, és a másodfokú hatóságnak vizsgálnia kellett volna az összeférhetetlenséget. Emiatt a teljes határozat jogszabálysértő, az egész eljárást újból kell kezdeni, és alkalmazni a kizárás szabályait. A bíróság a határozatot tartalmi szempontból így nem is vizsgálta, de a civilek aggályait jegyzőkönyvbe vette és ezeket a hatóságnak az új eljárásban nyilván figyelembe kell vennie.

Közlekedési Múzeum: jogot sértett a kormányhivatal

Közlekedési Múzeum: jogot sértett a kormányhivatal

Jogsértő volt a kormányhivatal határozata a városligeti Közlekedési Múzeum ügyében folyó építkezés környezetvédelmi hatástanulmányával kapcsolatban.

A zuglói önkormányzat üdvözli a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését a Közlekedési Múzeum ügyében. A bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Pest Megyei Kormányhivatal határozatát, amely kimondta, hogy a múzeum és a hozzá tartozó mélygarázs építéséhez nincs szükség  környezetvédelmi hatástanulmányra-írtuk szeptember 3-án.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás