A rovat kizárólagos támogatója

A LED-es világítás sem hozta el egyelőre a szép új világot. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott a fényszennyezés, amely nemcsak az állatok életére, de a növényekére és az emberére is hatással van.

És nemcsak azért, mert a 2016-ban publikált fényszennyezési atlasz szerint ma már a Föld lakóinak harmada nem látja a fényszennyezés miatt a Tejutat, hanem számos egyéb problémát is okoz a túl sok fény. Ezért aztán sokan bizakodtak a LED-világítás elterjedésében, amely sokkal energiatakarékosabb és hatékonyabb, mint a korábbi technológiák. Sajnos azonban az elmúlt 4 évben nemhogy csökkent volna, de nőtt a globális fényszennyezés, összesen 2 százalékkal.

A Science Advances-ban publikált új kutatás szerint ugyanis a LED-lámpákkal megtakarított energiát, nem megtakarításra használja az emberi civilizáció, hanem új területek bevilágításával, így a fényszennyezés csak nőtt az elmúlt években. Mindezt műholdképek adataiból fejtették meg. A nagyvárosok belvárosai ugyan valóban kevesebb fényt bocsátanak ki, de sokkal világosabbak lettek az új technológiának köszönhetően könnyebben és olcsóbban bevilágítható külvárosok például.

Ráadásul – teszik hozzá a kutatók, akiket a 444.hu idéz – a műholdképek a kék fényt nem is tudják jól érzékelni, márpedig a kék fény túlzott jelenléte sokkal veszélyesebb. Többek között közrejátszik az emberben lévő menatonin nevű hormon működésében, amely az ébreséget és az aluszékonyságot szabályozza. (A kialvatlanság veszélyeiről itt.) A fényszennyezés leginkább az éjszakai állatokat, rovarokat, rágcsálókat, ragadozókat veszélyezteti, és közvetve a növényzetet, hiszen beporzásukat ezek az állatok végzik. A túl sok fény a növényeket is zavarba hozza, hiszen azok a fény mennyiségéből és minőségéből (a fény színe, hullámhossza) kalkulálják ki, hogy éppen milyen évszak van. A városi fények miatt eltévedő, vándorló állatokról nem is beszélve.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás