A rovat kizárólagos támogatója

Ruhaégetéstől gyúlik a fény északon: a svédeknek szabad, amit a dánoknak nem? A svédországi Vasteras áramot és hőt termelő erőművében 2020-ig váltják fel az olaj- és széntüzelést az egyéb anyagok égetésével. Egyre inkább újrafelhasznált fából és hulladékból nyernek energiát. Sőt, azokat a ruhákat is bedobják a tűztérbe, amelyeket a H&M nem tud eladni.

“Nekünk ez csak éghető anyag. A célunk, hogy csak megújuló és újrahasznosított anyagokkal tüzeljünk” – nyilatkozta a Bloombergnek a ruhaégetésről Jens Neren, a Malarenergi AB égetőmű tüzelőanyag-beszállításért vezetője. A Malarenergi vállalat korábban megállapodott a szomszédos Eskilstuna városával, miszerint elégeti a település hulladékát, amelynek egy része a H&M központi raktárából érkezik. "Az erőműben mintegy 15 tonna ruhát égettünk el az idén. Szemétből pedig 400 ezer tonnát" – mondta Jens Neren.

A H&M nem éget el használható ruhákat – állítják, az erőműbe olyan darabokat visznek, amelyeket meg kell semmisíteniük. Törvény kötelezi őket például azoknak a ruháknak az elégetésére, amelyek nem felelnek meg a vegyszerekre vonatkozó szigorú előírásainknak – mondta a ruhaipari cég svédországi kommunikációs igazgatója, Johanna Dahl.

Másként ég a ruha Dániában?

Egészen más előjellel számoltak be egy hónappal ezelőtt a H&M dániai ruhaégetéséről. Akkor a dán TV2 csatorna egyik leleplező anyagából az derült ki, hogy a roskildei égetőműbe titokban érkeznek teherautók teljesen új, árcímkékkel ellátott ruhákkal. A svéd gyár a hazai hulladék mellett Nagy-Britanniából is importál égetésre szemetet. Az erőmű 150 ezer háztartást lát el árammal. A svédek remélik, hogy a régi erőművek átalakításával az évtized végére teljesen átállhatnak a bioüzemanyagok és a szemét tüzelésére. Az utolsó szenet szállító hajó kedden érkezett meg Vasterasba, ami az erőmű utolsó két, megmaradt szénüzemű generátorát 2020-ig látja majd el. Ekkor áll üzembe ugyanis az új, fatüzeléses kazán, ami kiegészíti a gyár már meglévő bioüzemanyag- és hulladékégető egységét- írta a HVG.

 

A gyors divat környezeti krízist okoz

A gyors divat környezeti krízist okoz

A világszerte 4000 üzlettel rendelkező H&M 2015-ben 25 milliárd dolllárnyi bevételt ért el. A ruhaipari óriás tavaly őszi kampányában igyekezett rávenni vásárlóit ruháik újrahasznosítására: inkább dobják be a H&M üzletekben elhelyezett tárolókba, azért, hogy azokból új textilszálakat gyártsanak, a vásárló pedig az üzletekben beváltható kuponokat kap.
Mindez igen jól hangzik, ám jelentősen leegyszerűsíti a helyzetet. Valójában a segélyszervezetek és visszavételi programok által begyűjtött ruhák mindössze 0,1 %-át hasznosítják újra új textil szálként, a H&M fenntartható fejlesztési menedzsere, Henrik Lampa szerint. A céghez eljuttatott ruhák sorsa lényegében nem különbözik azokétól, amiket például a Goodwillnak adnak le. A trendek egyre gyorsabban változnak, és a szezonok egyre rövidülnek, emiatt a megvásárolt ruhák egy év után jó eséllyel idejétmúltak lesznek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás