A rovat kizárólagos támogatója

A kemikáliákra épülő, iparszerű mezőgazdasággal szemben csak egy innovációkkal támogatott ökológiai gazdálkodás tudja biztosítani a jövőt-mondta Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XXX. Tudományos Biokultúra Napon, Budapesten. Mindeközben az Orbán-kormány megszavazta a glifozát használatát még 5 évig az EU-ban.

A 21. században a természeti erőforrások megőrzése, a környezet védelme, a fenntartható gazdálkodás, a mezőgazdaság és a vidék fejlesztése egymástól elválaszthatatlan – jelentette ki az államtitkár. Szavai szerint a magyar mezőgazdaság sikere az előttünk álló évtizedekben azon múlik, tud-e alkalmazkodni a változó feltételekhez, meg tud-e felelni az új kihívásoknak. Az államtitkár kiemelte, hogy világszerte folyamatosan emelkedik a biotermékek iránti kereslet. Magyarország kedvező klímája, jó minőségű termőföldje lehetővé teszi, hogy mesterséges szerek nélkül is kiváló élelmiszereket állítsunk elő.
Követendő példaként Ausztriát említette, ahol az ökológiai terület részaránya eléri a 20 százalékot. Pozitív fejleményként értékelte a GMO-mentes termelés szabályait, valamint a GMO-mentes élelmiszer és takarmány előállítás és forgalmazás feltételeit meghatározó hazai rendelet életbe lépését.

Az új, önkéntes jelölés a vásárlók tájékozódását és a GMO-mentes élelmiszerekhez való könnyebb hozzáférést segíti. A földművelésügyi tárca céljai között szerepel például, hogy a biogazdálkodásba vont terület nagyságát a duplájára, 350 ezer hektárra, a bioalapanyagok felhasználását az óvodák, iskolák és egyéb szociális intézményekben pedig legalább 30 százalékra kívánja növelni.

A célok közé tartozik az ökológiai gazdálkodásból származó termékek feldolgozottsági szintjének emelése, a biotermékek fogyasztásának népszerűsítése, a képzési, a kutatás-fejlesztési és a szaktanácsadási rendszer fejlesztése, amelyhez a 2014–20-as uniós költségvetési ciklusban az eddigieknél is jelentősebb források állnak rendelkezésre. A földművelésügyi tárca elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett és mindent megtesz a hazai bioágazat erősödéséért- írta az  FM Sajtóirodája.


Propaganda felsőfokon

A sikerpropaganda nem tér ki pl. arra, hogy miért kellett legfelsőbb politikai utasításra tönkretenni a hazai biogazdálkodás egyik legfontosabb területét, a Kishantosi Mintagazdaságot, vagy pl. azt, hogy a dél-amerikai típusu óriás birtokokon ugyan miért termelnének organikusan a zöldbárók, vagy hogy hogyan juthat a méreggyártó multi magyar termőföldhöz. És arról is mélyen hallgat a tárca, hogy Magyarország aláírta a rákkeltőnek gondolt glifozát európai használatát további 5 évig.  
 

Magyarok is megszavazták a rákkockázatú glifozát használatát további 5 évre

Magyarok is megszavazták a rákkockázatú glifozát használatát további 5 évre

Az Európai Unió tagállamainak minősített többsége november 27-én megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított és környezetszennyező glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. Az Orbán kormány ezúttal is az engedélyhosszabbítás támogatói között volt. A Greenpeace Magyarország felháborítónak tartja a döntést.

A zöld szervezet tovább folytatja a küzdelmet, és azt követeli a magyar kormánytól: a lakosság egészségének és a hazai élővilágnak a védelmét szem előtt tartva nemzeti szinten tiltsa be a rákkockázatú glifozát használatát. Részletek >>>

Kapcsolódó anyagok:

A glifozát a német politikát is megmérgezheti

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás