A rovat kizárólagos támogatója

Dél-Afrika délnyugati területein tombol a nyár és a vízhiány, ami különösen érzékenyen érinti Fokvárost.

A kormány szerint amennyiben a nagyváros vezetése nem vezet be valamiféle korlátozást a vízhasználatban, a csapokat 2018 április 22-én el kell zárni, Fokváros ugyanis ki fog fogyni a vízből – az első nagyvárosként a világon.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nem egy közelgő válságról van szó, ez már maga a válság, többévnyi szárazság és aszály eredménye. A városvezetés most azt kéri az ott élőktől, hogy fejenként 87 liter vízre korlátozzák a napi használatot, ami normális zuhanyrózsával nagyjából négypercnyi zuhanyozásra elég.

Fokváros kép:  flickr / Paul Blickle

A HVG szerint a mostani szárazság nem tart örökké, de a klímamodellek szerint a térségben elég gyakori lesz. A négymilliós városban így könnyen lehet, hogy az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a vízkorlátozással.

Kik is azok a klímamenekültek?

Kik is azok a klímamenekültek?

Nem csak a háborúk elől menekülnek több százezren, hanem amiatt is, hogy vannak olyan területek, ahol a környezeti feltételek teljesen ellehetetlenítik az ottaniak életét, nem hagyva más megoldást, mint az elvándorlást. Van ahol elég a közelbe költözni, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, ám máshol az országot, sőt kontinenst kénytelenek maguk mögött hagyni emberek.

Kik is valójában a klímamenekültek és milyen kiváltó okok állnak az egyre durvábbnak ígérkező menekülthullám hátterében?
Sokat visszhangzott szólamok, – zárd el a csapot, ne fürödjél kádban, inkább csak tusolj, de azt is gyorsan, ne öntözz pazarlóan – melyeket elég gyakran hallunk, ám mégis nehéz komolyan venni a figyelmezetetést, mivel nem érezzük a bőrünkön ennek a hatásait. Nem érezzük, mivel nem kell beosztóan, napi néhány liter vízből élnünk, nem úgy, mint sok Afrikai vagy Ázsiai lakónak.
Tavaly augusztusban tapasztaltuk meg először, milyen az, amikor csoportosan, tömegek érkeznek, menekülnek szörnyű helyzetekből. Ők elsősorban az Iszlám Állam és a szír katonai helyzet miatt kényszerültek a menekülésre, de gyakran nem csak a háború az egyetlen ok, ami konfliktusokat vált ki. A háborúk háttere is összetett, nem vezethető vissza csak a kormányerők és a felkelők közötti érdekkülönbségre.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás