A rovat kizárólagos támogatója

Kevesen tudják, hogy Budapest II. kerületében a Vöröskővár-hegy környékén az óvatos kiránduló megpillanthat akár olyan ritkaságokat is, mint a kaszpi haragossikló, a közönséges ürge, vagy a vajszínű atracél. E terület értékeinek bemutatásában segít a most átadott Jane Goodall Tanösvény.

Nyitókép: Jane Goodall tanösvény átadó Halpern Bálint Lilivel a haragos siklóval, és Babocsay Gergely

A Jane Goodall Intézetek világszerte 24 országban működnek. Minden Intézet a kongói Tchimpounga csimpánz-árvaház lakóit támogatja, hogy könnyebbé tegyük az őserdőből, a családjuktól elrabolt kölykök életét. Emellett minden országban a helyi élőhelyek, és élőlények védelmében lépnek fel, és indítanak projekteket. Ilyen terület a nálunk a Budapest II. kerületi Vöröskővár-hegy környéke is. Olyan védett fajok élnek itt, mint pl. a kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius), közönséges ürge (Spermophilus citellus), vagy például a vajszínű atracél virág (Anchusa ochroleuca).

Ennek a területnek a bemutatására, bizonyos fokú védelmére hozta létre a Jane Goodall Intézet a tanösvényt. Elképzelésük szerint amit az emberek megismernek, azt megszeretik, és meg is akarják azt védeni.  2016. májusában hazánkban járt Dr.Jane Goodall, és ellátogatott erre a területre, ami teljesen elvarázsolta. A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztályának (MME-KHVSZ) munkatársai felkérték, hogy engedjen vissza két korábban befogott, és rádió-nyomkövetővel ellátott kaszpi haragossiklót. A kutatónő tiszteletére az egyiküket Jane-nek, a másikukat Vali-nak nevezték el. A nyomkövetők alapján megismerhetjük rejtett életmódjukat, és többet megtudhatunk a viselkedési szokásaikról.

Ezután fogalmazódott meg bennünk, hogy egy tanösvény létrehozásával talán elérhetjük, hogy jobban odafigyeljenek az emberek, és a döntéshozók erre az apró, elszigetelt élőhelyre. Összefogtunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, az MME-KHVSZ-vel, és elkezdtük a tervezést. Az építési költségek fedezésére közösségi adománygyűjtést indítottunk, aminek összegét kiegészítette a “Minden doboz visszajár” környezetvédelmi vállalkozás.
A II. kerületi Önkormányzat támogatásával végül sikerült összegyűjteni a szükséges anyagi hátteret. Az engedélyek gördülékenyebb beszerzéséhez a hivatalok, és a terület tulajdonosai, vagyonkezelői nyújtottak segítséget. Így elmondhatjuk, hogy a Jane Goodall Tanösvény egy széleskörű összefogás eredménye, aminek megünneplése, szakmai átadása történt 2018. április 15-én.

TOVÁBBI FOTÓK AZ ÁTADÁSRÓL >>>

Kádár András (képünkön) a Jane Goodall Intézet képviseletében köszöntötte először a megjelent adományozókat, érdeklődőket, majd a II. kerületi Önkormányzat Pesthidegkúti városrész előljárója Dr.Csabai Péter, majd Előd Réka a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője osztotta meg gondolatait a természetvédelem, és az ezért való helyi összefogás fontosságáról. Ezután végigsétáltunk a 6 táblából álló, körülbelül 1 km hosszú tanösvényen. Minden táblánál egy-egy szakember mutatta be a táblák tartalmát, és fűzött hozzá személyes magyarázatokat. A családias hangulatú tanösvény bejárás megkoronázásaként Halpern Bálint az MME-KHVSZ titkára előhúzta Lili-t az egyik nyomkövetős siklót, és bemutatta az egybegyűlteknek, majd újra szabadon engedte, aki újra birtokba vette a hegyoldal bozótrengetegét. Lili testén lévő sérülés arra utalt, hogy egy figyelmetlen kerékpáros keresztül hajthatott szegényen, pedig ezen a területen tiltott a biciklizés. Az utolsó táblaképen lévő piktogramok arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen viselkedési szabályokat kell betartaniuk az ide látogatóknak, hogy valóban fennmaradhasson az élővilág a terülen.

 Nézze meg az összes táblát: Jane Goodall tanösvény táblái (2,2 MB pdf.)

Reméljük és hisszük, hogy kellő odafigyeléssel, nyitott gondolkodással, és összefogással sikerül majd megőrizni a jövő generációinak az ilyen, és ehhez hasonló élőhelyeket a világ minden táján. Arra kérünk mindenkit, hogy gyarapítsa a tudását a táblák tanulmányozásával, és vigyázva közlekedjen a területen. Jó tanulást kívánunk!

A tanösvény a Kővári út és Arad utca sarkán, a Tájvédelmi Körzet határától indul és a Vörös-kővár tetején ér véget. Az útvonala nem akadálymentes, néhol erősen sziklás területen vezet, hegyvidéki viszonylatban átlagos nehézségű terepen. A tanösvény szabadon látogatható, hossza, mintegy 800 méter, melyen 6 szépen kialakított táblán olvashatunk Jane Goodallról, a terület múltjáról és tájhasználatáról, a természeti értékekről és ökológiai hálózatáról, a fokozottan védett kaszpi haragossiklókról és végül, de nem utolsó sorban az itt zajló természetvédelmi tevékenységről – magyar és angol nyelven.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás