Hirdetés

Hawaii ma két olyan törvénytervezetet fogadott el, ami azt a célt tűzte ki, hogy az állam 2045-ig megszabaduljon a fosszilis energiától, és az energiaellátását csak megújuló energiaforrásokból oldja meg.

Az USA Csendes-óceánon fekvő tagállamát elég komolyan fenyegeti a tengerszint emelkedése, ami a becslések alapján a közeljövőben 19 milliárd dollárnyi kárt okozhat a szigetcsoporton magántulajdonban lévő ingatlanokban, a köztulajdonban lévő infrastruktúrát ért károkat is figyelembe véve pedig még ennél is nagyobb lehet a kár – írja a Quartz.

Az elfogadott törvényekben egyelőre nem sok konkrétum van, faültetésekre és a termőföld minőségének javítására vonatkozó kezdeményezések szerepelnek benne, illetve létrehoznak egy akciócsoportot, aminek 2023-ig ki kell dolgoznia, hogy pontosan milyen technológiák segítségével fog az állam megszabadulni a fosszilis energiától. A törvények alapján arra is lehetőség van, hogy az állam olyan piaci alapú megoldásokat alkalmazzon, mint a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó kvótakereskedelem, amit Kalifornia is alkalmaz például.
Tesla napelem és akku tárolási projekt. Kauai HawaiiTesla napelem és akku tárolási projekt. Kauai Hawaii

Az INDEX szerint az USA államai közül eddig Rhode Islandnek volt a legambiciózusabb terve a klímaváltozás hatásainak enyhítésére: az 1990-es kibocsátási szintet 2050-ig 85 százalékkal szeretnék csökkenteni. A Maldív-szigetek 2020-ra, Costa Rica 2021-re, Norvégia 2030-ra, Izland 2040-re, Svédország 2045-re, Új-Zéland pedig 2050-re tervez megszabadulni a fosszilis energiától.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás