Hirdetés
greenfo/MTI

A 3 hajóból álló flotta legénysége legutóbbi, 98 napos vadászata során 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le a Csendes-óceán északnyugati részén. A hivatalos indoklás szerint kutatási célú vadászatot végeztek.

Márciusban 333 csukabálna leölése után tértek haza a japán bálnavadászhajók a Déli-óceánról. Ausztrália 2014-ben pert nyert Japán ellen: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete alapján a déli-óceáni japán bálnavadászprogramnak nincs tudományos célja, valamint elrendelte, hogy Tokió vessen véget a vadászatnak.

 

A bírósági döntés miatt Tokió kénytelen volt felhagyni a Déli-óceánon a bálnavadászattal egy évre. A 2016 márciusában végződő 2015-ös pénzügyi évben azonban újrakezdte, a kormány előzőleg nagyjából harmadára csökkentette a levadászni tervezett csukabálnák számát.

Japán hivatalosan 1987-ben állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután csatlakozott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) moratóriumához. A kutatási célú vadászatot azonban folytatta, ezért bírálói az IWC alapszabályának kijátszásával vádolják.

A hivatalos magyarázat szerint a mostani misszió egy 12 éves projekt egyik eleme, amelynek célja a bálnák számának, étkezési szokásainak és biológiájának kutatása. Japán az eredményekkel azt kívánja bizonyítani, hogy bizonyos fajok nem veszélyeztetettek, és étkezési célra is vadászhatók lennének.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás