A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A gyártástechnológiában is piacvezető Terrán Cégcsoport olyan napelemparkot hozott létre a Baranya megyei Bólyban, amelynek segítségével környezetbarát módon tudják biztosítani cserépgyártó üzemük teljes villamosenergia-ellátását.

A 499 kWp inverter teljesítményű napelemes kiserőmű összesen 1 600 darab napelemtáblából áll, és az üzem melletti 1 hektáros területen helyezkedik el. A kiserőmű a tervezést és az engedélyeztetést követően három hónap alatt készült el, a beruházás teljes költsége közel 170 millió forint volt.
A Terrán ezzel a beruházásával is komolyan szem előtt tartja az építőipar környezetünkre gyakorolt hatását, és ahogy eddig is, a jövőben is élen szeretne járni innovatív, trendformáló megoldásaival. „Ezzel a beruházással többek között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében. Ennek egyik kiemelkedően fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük a napelemes tetőcserepünk fejlesztését.

Ezen kívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergiaigénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel. Mára egyértelművé vált, hogy az ökológiai lábnyom csökkentése a feldolgozóipari társaságok számára is elengedhetetlen követelmény.

Tudomásunk szerint a régióban működő cserépgyártók közül jelenleg csak a Terrán használ zöld energiát a cserépgyártáshoz. Bízunk benne, hogy napelemparkunkkal jó példát tudunk mutatni a „zöld” gondolkodásmód elterjedéséhez” – hangsúlyozza Gódi Attila ügyvezető (képünkön).

Az erőmű legfontosabb műszaki paramétereit egy informatikai rendszer segítségével folyamatosan, online módon monitorozzák. A későbbiekben a Terrán bólyi gyárát olyan referencia-üzemként kívánja felhasználni, melynek teljesítményadataihoz az iparág szereplőinek – ideértve akár a versenytársakat is – szabad hozzáférést adna. A Terrán nem csak a termék-innovációkban, hanem környezetünk védelmében is példamutató, hiszen a fenntarthatóság mindig kiemelt fontosságú a cégcsoport számára.

A közel 100 éves Terrán Cégcsoport komplett tetőfedési rendszereivel és kiváló minőségű termékeivel Európa egyik legmodernebb betoncserép-gyártójává nőtte ki magát. A családi tradíciókra épülő cégnél alapvető követelmény a kutató-fejlesztő munka és a magas minőség iránti elkötelezettség. A vállalat Magyarországon kettő (Bólyon, Kunszentmiklóson), Szlovákiában és Romániában egy-egy gyárat működtet. A cégcsoport alkalmazottainak száma jelenleg 345 fő, Horvátországban, Romániában (Erdély), Szlovákiában és Szerbiában vannak leányvállalataik.

 

A cég számos elismerést magáénak tudhat: 2003 tavaszán Construma Nagydíjat, 2015-ben Construma Díjat nyertek, 2005-ben BNV Nagydíjat, 2010-ben Business Superbrands díjat, 2013-ban Magyar Termék Nagydíjat kaptak és immár négyszeres MagyarBrands díjasok. Ezen kívül a 2014-es évben kategóriájának legsikeresebb üzleti márkája lett a vállalat, valamint elnyerte a „Best Buy Award” díjat, azaz 2017-ben a vásárlók a Terránt nevezték meg a legjobb ár-minőség arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attilát, a Terrán ügyvezetőjét választotta a 2017-es év üzletemberének.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás