A rovat kizárólagos támogatója

„Egyszeri jelleggel” csaknem 500 millió forintot utalt ki a kormány az idei rendkívüli tartalékból a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványnak, és elrendelte, hogy a jövő évtől évi másfél milliárd álljon rendelkezésre erre a célra.

Méghozzá azért, mert „fontosnak tartja és támogatja a magyar társadalom környezeti problémákkal szembeni érzékenységének növelését, a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatos elkötelezettség kialakítását célul kitűző Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány tevékenységét”.

Az alapítványt Áder János köztársasági elnök alapította 2017 decemberében, kuratóriumi elnöke Martonyi János volt külügyminiszter. Az államfő akkor sajtóértekezleten mondta el, hogy abból a 234 396 fontból (kb. 82 millió forint) hozta létre, amit a Magyarországról kivándorolt és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, hogy az örökhagyó akaratát azzal tudják a legjobban szolgálni, ha egy hosszú távú célra, kiemelten fontos ügyre hívják fel a magyar társadalom figyelmét. Az alapítvány honlapja szerint támogatja a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatásának kialakítását és fejlesztését, a társadalom környezettudatosságának fejlesztését, a környezetvédelem és a klímaváltozás kapcsán az egyének és a társadalom értékszemléletének, viselkedésének, termelői és fogyasztói szokásainak, törekvéseinek megváltoztatását, a társadalom és a környezet közötti új viszonyrendszer kialakítását, a klímaváltozás hatásaival szemben való fellépést, az alkalmazkodás helyi és országos közösségi programjait- írta a HVG.


Se minisztérium, se pénz.

Hajdanán még Baja Ferenc (1994 – 1998 között környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter ) hivatali idejéban a termékdíjakból befolyó összegből évente 1 milliárd forintos keret állt az egész hazai civil zöld szféra pályázati támogatására. Ez a vissza nem térítendő, előfinanszírozási konstrukció nagyban segítette a zöldmozgalom akkori megerősítését.

Az összeg azóta folyamatosan csökkent, a különböző neveken kiírt pályázati rendszerekben (Környezetvédelmi Alap, Célelőirányzat, Zöld forrás, stb.) ma már csak évi 70 millió forint áll a teljes környezetvédelmi civil szektor támogatására. Ezért is aránytalan a jövő évi 1500 milliós támogatás egy olyan alapítványnak, mely egy sajtószemléző honlapot üzemeltet, és azt a köztársasági elnököt zöldíti, aki csak nagyon ritkán foglal állást a hazai környezetvédelmi anomáliák esetében.
Kíváncsian várjuk, hogy mi mindenre lesz elég ennyi pénz, miközben a Greenfo 17 éve hasonló szemléletformálást végez ezen összeg elenyésző töredékéből, és nem közpénzből. Minket itt támogathat >>>

Azt se felejtsük el, hogy az  Orbán kormány 2010-ben beszántotta, és eljelentéktelenítette a környezetvédelmet államigazgatási szinten is, ma már minimál létszámmal és hatókörrel az Agrárminisztériumban vegetál a szakterület. Az erőteljesen legyengített zöldhatóság a kormányhivatalok kötelező kelléke lett, így azok nem jelentenek problémát a NER barát , államilag kiemelt környezetkárosító beruházások véghezvitele során. (szerk.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás