Hirdetés

Újabb szégyenlista: arcpirítóan kevés szemetet hasznosítanak újra a magyarok. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 %-át hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 %.

Elég rosszul állunk újrahasznosítás tekintetében a többi EU-s országhoz képest. Ugyan a műanyagok feldolgozása tekintetében még vannak páran mögöttünk, de összességében tökutolsók vagyunk, hazánkban használják fel újra a legkevesebb, erre alkalmas hulladékot.

Elég szomorú adatokat közölt az Eurostat: kiderült ugyanis, hogy Magyarország az utolsók között kullog az EU-ban az újrahasznosított műanyagok tekintetében. Míg az uniós államokban a műanyaghulladékok átlagosan 42,4 százalékát hasznosítják újra, hazánkban ez az arány csupán 31 százalékos – Írországhoz hasonlóan. Nálunk rosszabbul csak Málta (29 százalék), Franciaország (26 százalék, valamint Finnország és Észtország (25-25 százalék) áll. Ellenben nyolc EU-tagállamban a műanyaghulladékok több mint felét hasznosították újra: Litvániában a legmagasabb ez az arány, 74 százalékos. A második helyen Ciprus (64 százalék), a harmadikon pedig Szlovénia áll 62 százalékkal. Jól szerepeltek még a csehek (59 százalék) és a bolgárok (53 százalék) is.

Összességében a műanyagok újrahasznosítási aránya 18,4 százalékkal nőtt az EU-ban 2005 óta, így értünk el a fentebb már említett 2016-os, 42,4 százalékos szintre. A tendencia minden tagállamban nőtt, kivéve Észtországot, ahol 2005 óta majdnem egy százalékkal csökkent az újrahasznosított műanyagszemét aránya.

Van, amiben csont utolsók vagyunk

újrahasznosítási arányok az EU-banújrahasznosítási arányok az EU-ban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A műanyagon kívül minden más, újrahasznosítható hulladék feldolgozását is megvizsgálta az Eurostat. Kiderült, hogy az összes ilyen szemét mintegy 67 százalékát használják fel újra az EU-ban. Ugyanakkor ezen a listán sem az élvonalba kerültünk, sőt, Magyarország 49,7 százalékos aránnyal tök utolsó. Előttünk Izland áll, ahol az újrahasznosítható szemét 51,6 százalékát dolgozzák fel, a harmadik legrosszabb ilyen szempontból Horvátország 54,7 százalékkal.

Belgiumban ezzel szemben, szinte hihetetlen, de az ilyen szemetek 81,9 százalékát hasznosítják újra, nem sokkal marad le Dánia 79 százalékkal, és Csehország 75,3-al.

  Interaktív grafikonok a Pénzcentrum  forráscikkében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás