A rovat kizárólagos támogatója

A tervezők és építők szerint a budapesti állatkert biodómja egy szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér lesz, amely több mint 17 ezer négyzetméteren fogja feleleveníteni a Kárpát-medence ősi élővilágát.

Egy hét telt el azóta, hogy az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díj idei átadóján a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb, még befejezés előtt álló épületét, a Pannon Park biodómját választották Európa legjobb szabadidős épületének. Májusban kezdték építeni és hamarosan el is készül a biodóm vázszerkezete (hasonló háromszöges, moduláris acélszerkezetről van szó, mint amilyen a Duna-parti Bálna teteje is), már csak kis területen hiányoznak a szerkezeti elemek. A 44 milliárd forintból megvalósuló biodóm kívülről, belülről szemlélve is hatalmas: a Pannon Park öthektáros területéből 1,7 hektárt foglal majd el a futurisztikus építmény, ami Európa legjobb szabadidős létesítménye lesz.

A Biodóm egy buborékba zárt darabkája a városba költöztetett ősi állat- és növényvilágnak.

Kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás domb, amelynek lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja – fogalmazott az épületet tervező Paulinyi-Reith & Partners múlt hét szerdán.

Az állatkert a díj apropóján kettős bejárást szervezett: egyrészt megmutatták az újonnan elkészült Cápasulit, ahol egy sor különleges tengeri ragadozót nevelnek a leendő biodóm medencéi számára, másrészt megmutatták, hol tart a biodóm építése. Persányi Miklós, az állatkert igazgatója egyszerre három díszvendéget is meghívott az eseményre, így jelen volt a bejáráson egy nem mindennapi társaság is: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor, belügyminiszter és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Harapós uszonyosok iskolája

Elsőként a májusban megnyílt Holnemvolt Vár péntektől látogatható új látnivalóját, a Cápasulit tekintette meg a három vezető politikus. A cápanevelde a cápaneveléssel foglalkozó állatkertek többségében rendszerint nem látogatható, a fővárosi állatkert vezetői azonban úgy alakították ki a belső tereket – mondván: van annyira érdekes az állatkert működésének eme infrastruktúrája –, hogy kilenc üvegablakon be lehet tekinteni a fiatal cápák medencéibe.

Sőt, a tengervíz fizikai, kémiai és biológiai jellemzőit megfelelő értékeken tartó akvarisztikai gépészeti rendszerek is üvegfalak mögött működnek, a műszaki érdeklődésű látogatók legnagyobb örömére.

A Pannon Park (jelen állás szerint kb. 40 milliárd forintból) a tervek szerint 2020–2021 telén nyílik meg. Az állatkert és a kivitelező (Orbán Viktor "kötélbarátja, Garancsi István Market Építő Zrt.je)  hivatalos tájékoztatója szerint az építkezésen átlagosan 350 fő dolgozik egyszerre, 34 különböző munkagéppel.

Az Index részletes eseménybemutatását galériákkal itt olvashatja >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás